GASTRO

Hleb je glava svega - vekna kao umetnost

Pravo umetničko delo.

Linda Ring iz Stokholma voli cveće i fotografiju, gaji dalije u sopstvenoj bašti i peče hleb. Ali nije lako.

Lindina peciva učestvuju u modnom snimanju; predstavljena je u The Cut-u i u dizajnerskom časopisu Suddeutsche Zeitung. A ispod heštega #lindasbread na Instagramu naći ćete prava umetnička dela - slike naslikane na hlebu.

20 godina Ring je radila za Bukowski, jednu od vodećih aukcijskih kuća u Evropi. Sada živi na ostrvu u Stokholmu sa suprugom Matijom (on je somelier) i trinaestogodišnjim sinom Rubenom i pravi hleb.

„Sve je počelo sa kvascem. Tamo sam dodala lišće i cveće za lepotu. Ali mom sinu je izgledalo dosadno. Tako je nastala ideja da slikam na hlebu. Imam običaj da pečem hleb i nikada neću zaboraviti miris svežeg hleba i putera koji se topio na vrhu. Shvatila sam da hleb može biti umetničko sredstvo, način komunikacije, izražavanja ljubavi i okupljanja ljudi. Hleb je toliko važan svima da je lako njime obradovati ljude “, kaže Linda u intervjuu.

Linda nije profesionalna pekarka, ali potraga za lepotom dovela ju je do takvog umetničkog hobija. „Oduvek su me više zanimale slike nego reči. Videti ili pronaći lepotu za mene nije velika stvar, čini mi se da skeniram sve oko sebe i nesvesno posmatram stvari “. Tokom samoizolacije mnogi su se setili hleba. Linda daje nekoliko saveta kako ispeći takvo umetničko delo kod kuće.

Evo jednostavnog recepta za hleb od kiselog testa koji je podelila.

Sastojci:

550 g tople vode

25 g meda

25 g morske soli

300 g kiselog testa

Oko 800 g brašna

Ako nemate vremena ili strpljenja da sami napravite kiselo testo, možete kupiti gotovo.

Kombinujte vodu, so, med i kiselo testo. Dodajte brašno i mešajte pola minuta. Ostavite smesu ispod kuhinjske krpe oko pola sata.

"Zatim radimo autolizu mešajući brašno sa vodom. Brašno se navlaži i pretvara u masu. Pustite da odmori sat vremena, a zatim ponovo promešajte. Sledeći korak je da pustite da vaša smesa fermentira u frižideru najmanje 12 sati. Ovaj proces je veoma važan. Hleb se može peći nakon 12-24 sata. Zagrejte rernu na 250-275ºC. Teško je sa sigurnošću reći, to zavisi od rerne, pa pokušajte. Obično spustim temperaturu nakon nekog vremena da hleb ne zagori."

Izvadite testo iz frižidera i preokrenite ga iz posude na papir za pečenje. Ako želite da vežbate, zaprašite testo brašnom i nožem primenite svoj obrazac ili dizajn. Sad je vreme da hleb stavite ponovo u rernu. Biće dovoljno 25-45 minuta (ako imate termometar, možete proveriti iznutra: kada hleb dostigne 96-98ºC, spreman je). Ostavite hleb da se ohladi.

 

Povezane teme

GASTRO

Food trend: danska palačinka

U Evropi je ovaj desert poznat već duže vreme, iako se pojavio 30-ih godina u Sjedinjenim Državama.

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

GASTRO

Savršena pratnja jutarnje kafe: mafini od cimeta

Recept za omiljeni desert koji će vas razveseliti ujutru i biće odličan dodatak doručku i kafi.

GASTRO

Finski čokoladni moka kolač za Dan prijatelja

Tradicionalni finski desert za proslavu Dana prijatelja, a ne Dana zaljubljenih.

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.