Ideja za ručak: Punjeni patlidžan

Ovaj recept će zagolicati sva vaša čula!

Sastojci:

  • 500 g plavog patlidžana
  • 150 g kremastog sira
  • 4 veće pečene crvene paprike
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica mešavine suvih začina (majčina dušica, ruzmarin, bosiljak, origano), so po ukusu 
  • 3 čena belog luka
  • pola kašike sirćeta od crvenog vina
  • pola kašike balzamika
  • 2 kašike pinjola, pečenih i krupnije sečenih, maslinovo ulje, prstohvat ljute mlevene paprike
  • peršunovo lišće, sitno seckano

Priprema:

Patlidžan oprati, uzdužno ga preseći i premazati maslinovim uljem i staviti u zagrejanu rernu 15-ak minuta da omekša. Potom, izvaditi ga da se ohladi, središnji deo izdubiti i ostaviti sa strane kako bi ga posle dodali paprikama.  

Paprike ispeći na teflon tiganju ili u rerni i odložiti u posudu sa poklopcem, ostaviti da odstoje (najbolje je veče ranije to učiniti). Očistiti paprike od semenki, iseći ih na kockice i staviti u manju posudu, a sok koji su paprike pustile prilikom stajanja, sipati u iseckane paprike. U kremasti sir dodati usitnjeni beli luk, so i ispržene, usitnjene pinjole, peršunovo lišće, maslinovo ulje, ljutu mlevenu papriku, mešavinu začina i središnji deo (meso) patlidžana i sve dobro pomešati. Filovati patlidžan, prvo smesom od sira, pa odozgo ređati kockice paprike i staviti u rernu desetak minuta da se zapeče.

Fotografija: Shutterstock