GASTRO

IKEA je otkrila tajnu za svoje ćufte

Pored funkcionalnog i minimalističkog nameštaja, IKEA je poznata i po brendiranim švedskim ćuftama.

Kompanija je odlučila da otkrije recept (zahvaljujući karantinu).

Sastojci za četiri porcije.

500 g goveđeg mlevenog mesa

250 g svinjskog mlevenog mesa

1 sitno seckani crni luk

1 čen belog luka (iseckani ili mleveni)

100 g prezli

5 supenih kašika punomasnog mleka

1 jaje

so i biber po želji

Za kremasti sos:

Malo biljnog ulja

150 ml punomasne pavlake za kuvanje

40 g maslaca

40 g brašna

150 ml supe od povrća

150 ml goveđe supe

2 kačičice soja sosa

1 kašičica senfa

Priprema:

Pomešajte i dobro sjedinite goveđe i svinjsko meso. Dodajte sitno iseckani luk, beli luk, prezle, jaje i promešajte. Dodajte mleko i dobro začinite solju i biberom. Smesu oblikujte u loptice. Stavite na čist tanjir, poklopite i čuvajte u frižideru 2 sata. (to će pomoći da kuglice zadrže formu tokom kuvanja).

Zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodajte ćufte i pržite. Kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrejte rernu na 180°C i pecite još 30 minuta.

U odvojenom tiganju rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 grama brašna i nastavite da kuvate, neprestano mešajući dva minuta. Dodajte 150 ml supe od povrća i 150 ml goveđe supe i nastavite da mešate. Dodajte 150 ml pavlake, 2 kašičice soja sosa i senf. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite da mešate.

Kad je sve spremno, poslužite ćufte sa krompirom. Uživajte!

Povezane teme

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

GASTRO

Najlepše Instagram knedle

Knedle neobičnih boja sa sočnim mlevenim mesom...

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.