grazia

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zahvaljujući savetima za spremanje hrane, ali i svom humoru, Nona Fina, italijanska domaćica, postala je popularna na internetu brzinom svetlosti.

Nona Fina je vlasnica Instagram naloga @mynonnafina, koji vodi njena unuka, Medi (Maddie).

Nona je odlična kuvarica, a kada nas je, tokom 2020, snašao lokdaun, njena unuka je odlučila da upozna ostatak sveta sa svojom bakom i njenim receptima.

- Snimala sam Nonu godinama, za sebe, svoju porodicu i prijatelje, samo zato jer je zabavna, objasnila je Medi u jednom intervjuu i dodala: “Tokom lokdauna nam je svima nedostajala, posebno meni jer je nisam viđala uopšte. Skrolovala sam kroz arhivu fotografija i Noninih videa, a onda mi je palo na pamet da sve to postavim na Instagram”.

Nona Fina je postala viralna zvezda - za samo nekoliko dana sakupila je 208 hiljada pratilaca, gde su se ljudi najviše oduševili njenim kulinarskim veštinama.

Osim kuvanja, Nona ponekad ocenjuje izglede holivudskih zvezda na crvenom tepihu, ali u pozadini uvek ide nešto što ima veze sa kuvanjem. Ipak, najpopularniji su snimci u kojima govori o hrani, a video u kojem objašnjava kako da spremite špagete za samo 10 minuta, ima 19.2 miliona pregleda.

Nona Fina nas savetuje, za početak, da špagete kuvamo u veoma, veoma slanoj vodi. Dok se kuvaju, spremite jednostavan, ali vrlo ukusan sos: u vreo tiganj sipajte četvrtinu šoljice maslinovog ulja i dodajte sitno seckan beli luk (po želji, zavisi od toga koliko ga volite). Ubacite sitno seckani peršun, pa, obavezno, čili, pazeći da se ne zalepi za tiganj i onda dodajte malčice vode u kojoj se kuvaju šagete. 

Kad se sve lepo uprži, u tiganj ubacite krupnije seckan paradajz (količina koju vi volite – neko voli mnogo, neko samo nekoliko komada) i mešajte dok ne omekša.

Kad su špagete kuvane, ocedite ih – nikad ne izbacujući svu vodu, pa u šerpu u kojoj su se kuvale dodajte sos.

Pospite ih parmezanom odozgo i - zapratite Nonu.

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Shutterstock, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo

GASTRO

Tart sa šljivama

Pravi se brzo i lako a sjajno ide uz ove jesenje dane!

GASTRO

Da li ste probali arančine?

Staro italijansko jelo arančini, dolazi nam iz srca Sicilije

GASTRO

Sočan kolač sa jabukama i grizom

Ako vam se jede nešto slatko, evo odlične ideje.

GASTRO

Malo drugačije: Lazanje sa palačinkama

Ukusi Italije uvek su dobrodošli na trpezu, kako u originalnom izdanju, tako i u malo izmenjenom.

GASTRO

Probajte meksički fahitas

Dajemo vam recept popularnog jela koje Meksikanci obožavaju.

GASTRO

Recept za omiljeni: tost sa avokadom i tunom

Nutritivnim sadržajem, avokado se nalazi u samom vrhu poželjnih namirnica koje bi trebalo svaki dan da se nađe na vašem meniju.

GASTRO

Mandžurijska piletina

Recept za piletinu koja je istovremeno hrskava i mekana.

GASTRO

Sočni kolač s rogačem i jabukama

Znate li uopšte kakav je ukus rogača?

GASTRO

Azijska slatko-kisela čorba

Svi koji vole miks različitih ukusa, biće oduševljeni ovom čorbom.

GASTRO

Čokoladni kolač - za 5 minuta!

čokoladni ekspres-kolač će vas spasiti ako imate “iznenadne“ goste, ili jednostavno, ako želite da se zasladite.