grazia

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zahvaljujući savetima za spremanje hrane, ali i svom humoru, Nona Fina, italijanska domaćica, postala je popularna na internetu brzinom svetlosti.

Nona Fina je vlasnica Instagram naloga @mynonnafina, koji vodi njena unuka, Medi (Maddie).

Nona je odlična kuvarica, a kada nas je, tokom 2020, snašao lokdaun, njena unuka je odlučila da upozna ostatak sveta sa svojom bakom i njenim receptima.

- Snimala sam Nonu godinama, za sebe, svoju porodicu i prijatelje, samo zato jer je zabavna, objasnila je Medi u jednom intervjuu i dodala: “Tokom lokdauna nam je svima nedostajala, posebno meni jer je nisam viđala uopšte. Skrolovala sam kroz arhivu fotografija i Noninih videa, a onda mi je palo na pamet da sve to postavim na Instagram”.

Nona Fina je postala viralna zvezda - za samo nekoliko dana sakupila je 208 hiljada pratilaca, gde su se ljudi najviše oduševili njenim kulinarskim veštinama.

Osim kuvanja, Nona ponekad ocenjuje izglede holivudskih zvezda na crvenom tepihu, ali u pozadini uvek ide nešto što ima veze sa kuvanjem. Ipak, najpopularniji su snimci u kojima govori o hrani, a video u kojem objašnjava kako da spremite špagete za samo 10 minuta, ima 19.2 miliona pregleda.

Nona Fina nas savetuje, za početak, da špagete kuvamo u veoma, veoma slanoj vodi. Dok se kuvaju, spremite jednostavan, ali vrlo ukusan sos: u vreo tiganj sipajte četvrtinu šoljice maslinovog ulja i dodajte sitno seckan beli luk (po želji, zavisi od toga koliko ga volite). Ubacite sitno seckani peršun, pa, obavezno, čili, pazeći da se ne zalepi za tiganj i onda dodajte malčice vode u kojoj se kuvaju šagete. 

Kad se sve lepo uprži, u tiganj ubacite krupnije seckan paradajz (količina koju vi volite – neko voli mnogo, neko samo nekoliko komada) i mešajte dok ne omekša.

Kad su špagete kuvane, ocedite ih – nikad ne izbacujući svu vodu, pa u šerpu u kojoj su se kuvale dodajte sos.

Pospite ih parmezanom odozgo i - zapratite Nonu.

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Shutterstock, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.