X

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan šest godina.

Najluksuzniju pitu od šljiva na svetu, savršenu za pripremu u avgustu smislio je kolumnista za hranu New York Timesa, Marian Buros pre više od 30 godina.

List je objavljivao recept „Plum Torte“ svakog septembra od 1983. do 1989. godine, sve dok urednici nisu odlučili da je bilo dovoljno. Recept je poslednji put štampan 1989. godine. "Da bi se suprotstavio besu čitalaca", napisao je Buros nekoliko godina kasnije" recept je štampan većim fontom nego inače, s isprekidanom linijom oko njega kako bi se ohrabrili ljudi da ga odseku i zakače na, recimo, frižider."

Ipak. uredništvo je bombardovano ljutim komentarima. Čitaoci su bili ljuti i iznenađeni što su urednici  prestali da štampaju recept za najpopularniju tortu na svetu. Danas je recept lako naći na veb lokaciji New York Timesa: jednostavan je i neće vam trebati više od sat vremena da pripremite ovu legendarnu pitu.

Sastojci:

1 šolja šećera

1/2 šolje putera, omekšanog (tačno 113 grama)

1 šolja brašna

1 kašika praška za pecivo

Prstohvat soli

2 jajeta

12 šljiva (to jest, 24 polovine) bez koštica

2 kašike šećera

1 kašika cimeta

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Mikserom umutite šećer i omekšali puter, dodajte jaja i opet umutite. Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, so, lagano umutiti. Testo treba da bude gusto i čvrsto. Testo stavite u posudu za pečenje. Na polovinu testa stavite polovine šljiva, unutrašnjost šljive na vrhu. Pospite mešavinom šećera i cimeta. Pecite 45 minuta.

Idealno je pitu poslužiti uz sladoled.

Glavna stvar koju treba da znate o ovom receptu je da je veoma jednostavan. Nemoguće je nešto pokvariti, a rezultat će biti takav da ćete biti zapanjeni. Torta od šljiva New York Times-a je možda najpopularniji desert na svetu. Koja je njegova tajna?

Jedan od redovnih čitalaca novina o tome je govorio u svom pismu uredniku: pita je idealna za pripremu u avgustu i ranoj jeseni i simbolizuje ovo neverovatno, nežno vreme prelaska iz leta u jesen. Kad uveče bude hladnije i morate obući nešto sa dugim rukavima, kada osećate da je jesen blizu, pa čak i vazduh miriše drugačije, kada deca uskoro polaze u školu, a studenti na fakultet, ovo su poslednji dani lakoće i bezbrižnosti koje osećate samo u avgustu. Pita sa šljivama je u ovo vreme posebna.

boulderlocavore.com

Povezane teme

GASTRO

Dolce vita: klasični recept za pastu Else Hosk

Kada želite da se razmazite italijanskom kuhinjom...

GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

GASTRO

Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

GASTRO

Zdrav namaz od avokada za dobro jutro

Veoma lagan obrok koji će vas zasititi, pa ga možete uvrstiti u jelovnik i za večeru

GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

3 koktela za vesele letnje noći

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.

GASTRO

Recepti za mafin od banana i kolačiće od čokolade hotela Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort

Svetski šampion u poslastičarstvu Mondial des Arts Sucrés i glavni kuvar u hotelu Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort stalno smišlja nove recepte za goste hotela i rado deli jednos...