GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan šest godina.

Najluksuzniju pitu od šljiva na svetu, savršenu za pripremu u avgustu smislio je kolumnista za hranu New York Timesa, Marian Buros pre više od 30 godina.

List je objavljivao recept „Plum Torte“ svakog septembra od 1983. do 1989. godine, sve dok urednici nisu odlučili da je bilo dovoljno. Recept je poslednji put štampan 1989. godine. "Da bi se suprotstavio besu čitalaca", napisao je Buros nekoliko godina kasnije" recept je štampan većim fontom nego inače, s isprekidanom linijom oko njega kako bi se ohrabrili ljudi da ga odseku i zakače na, recimo, frižider."

Ipak. uredništvo je bombardovano ljutim komentarima. Čitaoci su bili ljuti i iznenađeni što su urednici  prestali da štampaju recept za najpopularniju tortu na svetu. Danas je recept lako naći na veb lokaciji New York Timesa: jednostavan je i neće vam trebati više od sat vremena da pripremite ovu legendarnu pitu.

Sastojci:

1 šolja šećera

1/2 šolje putera, omekšanog (tačno 113 grama)

1 šolja brašna

1 kašika praška za pecivo

Prstohvat soli

2 jajeta

12 šljiva (to jest, 24 polovine) bez koštica

2 kašike šećera

1 kašika cimeta

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Mikserom umutite šećer i omekšali puter, dodajte jaja i opet umutite. Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, so, lagano umutiti. Testo treba da bude gusto i čvrsto. Testo stavite u posudu za pečenje. Na polovinu testa stavite polovine šljiva, unutrašnjost šljive na vrhu. Pospite mešavinom šećera i cimeta. Pecite 45 minuta.

Idealno je pitu poslužiti uz sladoled.

Glavna stvar koju treba da znate o ovom receptu je da je veoma jednostavan. Nemoguće je nešto pokvariti, a rezultat će biti takav da ćete biti zapanjeni. Torta od šljiva New York Times-a je možda najpopularniji desert na svetu. Koja je njegova tajna?

Jedan od redovnih čitalaca novina o tome je govorio u svom pismu uredniku: pita je idealna za pripremu u avgustu i ranoj jeseni i simbolizuje ovo neverovatno, nežno vreme prelaska iz leta u jesen. Kad uveče bude hladnije i morate obući nešto sa dugim rukavima, kada osećate da je jesen blizu, pa čak i vazduh miriše drugačije, kada deca uskoro polaze u školu, a studenti na fakultet, ovo su poslednji dani lakoće i bezbrižnosti koje osećate samo u avgustu. Pita sa šljivama je u ovo vreme posebna.

boulderlocavore.com

Povezane teme

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

GASTRO

Najlepše Instagram knedle

Knedle neobičnih boja sa sočnim mlevenim mesom...

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.