KAO PITA, SAMO MALO DRUGAČIJA: Francuski kiš bez po muke

Kada se pomene čuvena francuska kuhinja, laici će pomisliti na neko složeno jelo od sastojaka čije ćemo ime teško izgovoriti, a kamoli pronaći u radnjama. Poznavaoci, međutim, znaju da genijalnost često leži u jednostavnosti, pa će vam preporučiti jedan francuski klasik, poznat kao – kiš. Reč je o jelu nalik našoj piti, a za testo su vam potrebni samo 125 g putera, 180 g oštrog brašna i 2 – 3 kašike hladne vode. Ni nadev nije teško pripremiti, a naročiti ukus daje mu praziluk, jeftina namirnica dostupna upravo u ovo doba godine. Ipak, osim praziluka, možete koristiti i šargarepu, slaninu, spanać…

Za nadev, dakle, pored 1 kg praziluka, pripremite malo sira grijea, ili bilo kog drugog tvrdog sira, 1 kašiku griza, 3 jaja, čašu pavlake za šlag, prstohvat mlevenog muskatnog oraščića, so i biber.

POSTUPAK

Za testo:

Pomešajte puter i vodu sa brašnom, zamesite testo i ostavite ga u frižideru na 30 minuta. Potom razvaljajte u krug prečnika 24 cm i pripremite okrugli pekač, kao za pitu.

Za nadev:

Od praziluka odsečemo koren i stare listove, presečemo na pola po dužini i isečemo na kolutiće. Praziluk kuvajte u dosta kipuće vode sa solju dok ne omekša. Izvadite ga i osušite na papirnatoj salveti.

Umutite jaja s pavlakom, posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić. Sir naribajte ili nasecite na sitne kockice. Na koru prvo stavite griz i sir pa onda praziluk i jaja s pavlakom. Na kraju naribajte preostali sir.

Pecite oko 30-35 minuta na 180 stepeni, a služite uvek toplo, makar i podgrejano. Ovo francusko jelo odlično ide uz belo vino.