KAO PITA, SAMO MALO DRUGAČIJA: Francuski kiš bez po muke

Kada se pomene čuvena francuska kuhinja, laici će pomisliti na neko složeno jelo od sastojaka čije ćemo ime teško izgovoriti, a kamoli pronaći u radnjama. Poznavaoci, međutim, znaju da genijalnost često leži u jednostavnosti, pa će vam preporučiti jedan francuski klasik, poznat kao – kiš. Reč je o jelu nalik našoj piti, a za testo su vam potrebni samo 125 g putera, 180 g oštrog brašna i 2 – 3 kašike hladne vode. Ni nadev nije teško pripremiti, a naročiti ukus daje mu praziluk, jeftina namirnica dostupna upravo u ovo doba godine. Ipak, osim praziluka, možete koristiti i šargarepu, slaninu, spanać…

Za nadev, dakle, pored 1 kg praziluka, pripremite malo sira grijea, ili bilo kog drugog tvrdog sira, 1 kašiku griza, 3 jaja, čašu pavlake za šlag, prstohvat mlevenog muskatnog oraščića, so i biber.

POSTUPAK

Za testo:

Pomešajte puter i vodu sa brašnom, zamesite testo i ostavite ga u frižideru na 30 minuta. Potom razvaljajte u krug prečnika 24 cm i pripremite okrugli pekač, kao za pitu.

Za nadev:

Od praziluka odsečemo koren i stare listove, presečemo na pola po dužini i isečemo na kolutiće. Praziluk kuvajte u dosta kipuće vode sa solju dok ne omekša. Izvadite ga i osušite na papirnatoj salveti.

Umutite jaja s pavlakom, posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić. Sir naribajte ili nasecite na sitne kockice. Na koru prvo stavite griz i sir pa onda praziluk i jaja s pavlakom. Na kraju naribajte preostali sir.

Pecite oko 30-35 minuta na 180 stepeni, a služite uvek toplo, makar i podgrejano. Ovo francusko jelo odlično ide uz belo vino.

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.