GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

Martini od lubenice

Lubenica u kombinaciji s alkoholom rashladiće i najvreliji dan. Osvežavajući i jednostavan martini od lubenice savršen je dodatak svakoj letnjoj zabavi.

Sastojci:
– 100 g šećera
– 120 ml vode
– 750 g očišćene lubenice, bez koštica
– 3 velike kašike soka od limuna
– 300 ml votke
– 60 ml likera od dinje (prema želji)
– 8 komada očišćene limunove kore, za dekoraciju

Zagrejte vodu i šećer dok ne provri i kuvajte dok ne dobijete ujednačenu smesu poput sirupa. Ostavite da se ohladi. Usitnite lubenicu u blenderu pa dodajte malo šećernog sirupa. Smesu stavite u dve posude za led, ostavite u zamrzivaču najmanje četiri sata. Kada se kockice smrznu, ubacite ih u blender i dodajte ostatak šećernog sirupa, votku, sok od limuna i liker od dinje, prema želji, pa miksujte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite u 8 čaša za martini i ukrasite koricom od limuna.


Sangrija

Osetite duh Španije I Portugalije, odakle potiče ovaj crveni tečni voćni miks Obično se poslužuje u većem bokalu s komadima leda i iseckanim komadićima voća poput breskve, naranče, limete ili ananasa.

Sastojci:
– 750 ml crnog vina
– 100 ml soka od naranče
– 100 ml brendija
– 2 limete (sok)
– 50 g šećera u prahu
– 1 limeta isečena na kriške, za ukrašavanje

U velikom staklenom bokalu pomešajte crno vino, sok od limete i narandže, i brendi. Dodajte šećer, pa mešajte dok se sasvim ne otopi. Poslužite u visokim čašama, sa kockicama leda, ukrašenim kriškama limete.

Margarita

Najpopularniji koktel s tekilom, Margarita je spoj slankastog I kiselkastog ukusa koji osvežava I opušta. Idealan je kao aperitiv. Osnovno pravilo prilikom pripreme ovog koktela - meša se 7 delova tekile sa 4 dela likera od narandže i barem 3 dela soka od limete.

Sastojci:
– 35 ml tekile
– 20 ml Cointreaua ili kojeg drugog likera od naranče
– 15 ml soka od limete

Ivice koktelskih čaša navlažite kriškom limete i umočite u so. Ovo nije samo zbog dekoracije već doprinosi ukusu koktela, ali povedite računa da so ne dospe u koktel, pa salvetom obrišete unutrašnji deo čaše. Promućkajte tekilu, Cointreaua (liker od narandže) i sok od limete s mnogo kockica leda, pa sipajte u prethodno pripremljene čaše. Po želji ukrasite kriškom limete ili spiralom od kore krastavca.

 

Tags:
Povezane teme

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

GASTRO

Najlepše Instagram knedle

Knedle neobičnih boja sa sočnim mlevenim mesom...

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.