grazia

GASTRO

Da li smo zaista spremni da pijemo mleko od - krompira?

Ukoliko i dalje čvrsto verujete da je jedino "pravo mleko" kravlje mleko, sigurno vam je bilo teško da prihvatite sojino, ovseno, bademovo, pirinčano... Doduše, možda ih još uvek niste ni prihvatili, ali ipak moramo da vas obavestimo da je sledeće mleko - mleko od krompira. 

Čekajte, šta?

Da, koliko god se nadali da će kravlje mleko najzad povratiti svoj izgubljeni status, to se nije desilo, ali desilo se to da je krompir postao nova zamena za laktozu u našim omiljenim kremastim kafama. 

Pravilo šest krompira: nova američka dijeta

Mleko od krompira se pravi na identičan način kao i sva druga "izmišljena" mleka - iscedite pulpu, pomešate sa vodom i dodate još nekoliko misterioznih sastojaka. No, u ovom trenutku ne možemo, a da se ne zapitamo - kako to da ljudi žele da piju krompir, ali ne i da ga jedu u prženoj, pečenoj ili kuvanoj formi?

Ako je sudeći prema proizvođačima, ali i borcima za održivost, mleko od krompira se smatra ekološki najsvesnijim od svih biljnih mleka budući da uzgoj krompira zahteva duplo manje zemljišta nego za uzgoj ovsa, a koristi se i dosta manje vode nego što je to slučaj sa uzgojem badema. 

Ukoliko vam ispijanje krompirovog mleka deluje zanimljivo, za sada ga možete sami praviti, ali očekuje se da ćemo uskoro moći da ga nađemo u maloprodaji širom sveta i to u originalnoj, nezaslađenoj i barista verziji. 

Uprkos tome što će evidentno postati veliki trend, zanima nas kakav je ukus mleka od krompira? Da li u njemu ima skroba? Da li se oseća na živ krompir? Da li ima ikakve veze sa votkom?! Pa, očigledno ćemo morati da se strpimo pre nego što ovaj neobični napitak stigne u naše omiljene kafeterije. 

Foto: Shutterstock

Priredila: I. T.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.