grazia

GASTRO

NAJBOLJA GRICKALICA ZA FILMSKO VEČE: Ovakve kokice još nismo probali

Iako nas je poslednjih nedelja izolacija dovela dotle da gledamo filmove i serije više nego ikad, jedna stvar se nije promenila - kokice su i dalje najbolja zanimacija za filmske večeri. Brzo se pripremaju, ukusne su, a zbog visokog procenta vlakana, veoma su zasitne. Osušena, celovita zrna kukuruza sadrže proteine, minerale i vitamine, pa su zdraviji izbor od većine grickalica kojima smo napunili kuhinju.

Obično ih jedemo samo ispečene i posoljene, možda samo sa puterom. Sada je vreme da probamo nove ukuse kokica. Možemo ih praviti slane, ali i slatke, i među njima pronaći favorita kojem ćemo se vraćati i posle pandemije.

SLANE, ALI DRUGAČIJE

Ispecite kokice kako biste ih inače ispekli, ali nemojte odmah stavljati so u ulje. Dakle, stavite kukuruz kokičar u toplo ulje u duboku šerpu ili veliki lonac, poklopite ga i povremeno protresite kako bi se svako zrno rascvetalo. Tek kada više ne čujete pucketanje, možete skinuti poklopac. Pre pečenja pripremite mešavinu kojom ćete kokice začiniti kada su gotove. Za so s ukusom treba vam:

1 šoljica soli

1/4 šoljice sitno seckane slanine

1/4 šoljice ribanog parmezana

Ove sastojke stavite u seckalicu, i posle jednog minuta smesa je spremna da je iskoristite umesto soli.

SLANO-LJUTE KOKICE

Ovde će se pronaći svi ljubitelji čilija. Pošto ste ispekli kokice na uobičajeni način i posolili ih još dok je ulje bilo hladno, začinite ih mešavinom kurkume i čilija, koji se i sada mogu pronaći po prodavnicama. Zavisno od ukusa i količine kokica, stavite 2 do 4 prstohvata mešavine. Dobro ih promešajte ili protresite kako bi svaka slana kokica dobila svoju dozu ljutine. Bitno je da ste zrna posolili na samom početku jer će se sada čili i kurkuma lakše uloviti za svaku kokicu.

ZEBRA KOKICE SA KARAMELOM I ČOKOLADOM

Ako volite slatko i ludi ste za karamelom, ovo su kokice za vas! Treba vam malo više vremena nego za slane, ali vrede svaki utrošeni trenutak.

Sastojci:

4 kašičice putera

10 šaka kukuruza kokičara

1/2 šake smeđeg šećera

morska so

1 šaka ribane tamne čokolade ili čokolade u prahu

1 šaka ribane bele čokolade

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U činiju stavite puter, šećer i 2 kašike vode da se kuvaju, uz povremeno mešanje. Rastopljenu masu umešajte sa sirovim zrnima kokičara i raspite ih po papiru za pečenje koji ste prethodno stavili na pleh. Posolite i stavite u rernu. Pecite kokice dok ne dobiju zlatnu boju, oko 40 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade. Za to vreme rastopite čokoladu, posebno tamnu, posebno belu. Potom naizmenično šarajte čokoladama po ispečenim kokicama. Poslužite ih tek kada se čokolada sasvim stegne.

PRAVE AMERIČKE KOKICE

Prave kokice nisu slane - one imaju ukus američkog slatkiša, kolačića od sleza. Kod nas se već dugo prodaju u kutijama sa natpisom Marshmallows.

Sastojci za 6 osoba:

16 malih ili 8 velikih kolačića

1/2 šoljice smeđeg šećera

1/4 šoljice putera

1 kesica kukuruza kokičara

Priprema:

Pripremite ispečene neposoljene kokice u velikoj činiji. Sve ostale sastojke pomešajte i rastopite na umerenoj vatri mešajući. Prelijte preko kokica i pričekajte da se ohlade.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo

GASTRO

Tart sa šljivama

Pravi se brzo i lako a sjajno ide uz ove jesenje dane!

GASTRO

Da li ste probali arančine?

Staro italijansko jelo arančini, dolazi nam iz srca Sicilije

GASTRO

Sočan kolač sa jabukama i grizom

Ako vam se jede nešto slatko, evo odlične ideje.

GASTRO

Malo drugačije: Lazanje sa palačinkama

Ukusi Italije uvek su dobrodošli na trpezu, kako u originalnom izdanju, tako i u malo izmenjenom.

GASTRO

Probajte meksički fahitas

Dajemo vam recept popularnog jela koje Meksikanci obožavaju.

GASTRO

Recept za omiljeni: tost sa avokadom i tunom

Nutritivnim sadržajem, avokado se nalazi u samom vrhu poželjnih namirnica koje bi trebalo svaki dan da se nađe na vašem meniju.

GASTRO

Mandžurijska piletina

Recept za piletinu koja je istovremeno hrskava i mekana.

GASTRO

Sočni kolač s rogačem i jabukama

Znate li uopšte kakav je ukus rogača?

GASTRO

Azijska slatko-kisela čorba

Svi koji vole miks različitih ukusa, biće oduševljeni ovom čorbom.

GASTRO

Čokoladni kolač - za 5 minuta!

čokoladni ekspres-kolač će vas spasiti ako imate “iznenadne“ goste, ili jednostavno, ako želite da se zasladite.