GASTRO

NAJBOLJA GRICKALICA ZA FILMSKO VEČE: Ovakve kokice još nismo probali

Iako nas je poslednjih nedelja izolacija dovela dotle da gledamo filmove i serije više nego ikad, jedna stvar se nije promenila - kokice su i dalje najbolja zanimacija za filmske večeri. Brzo se pripremaju, ukusne su, a zbog visokog procenta vlakana, veoma su zasitne. Osušena, celovita zrna kukuruza sadrže proteine, minerale i vitamine, pa su zdraviji izbor od većine grickalica kojima smo napunili kuhinju.

Obično ih jedemo samo ispečene i posoljene, možda samo sa puterom. Sada je vreme da probamo nove ukuse kokica. Možemo ih praviti slane, ali i slatke, i među njima pronaći favorita kojem ćemo se vraćati i posle pandemije.

SLANE, ALI DRUGAČIJE

Ispecite kokice kako biste ih inače ispekli, ali nemojte odmah stavljati so u ulje. Dakle, stavite kukuruz kokičar u toplo ulje u duboku šerpu ili veliki lonac, poklopite ga i povremeno protresite kako bi se svako zrno rascvetalo. Tek kada više ne čujete pucketanje, možete skinuti poklopac. Pre pečenja pripremite mešavinu kojom ćete kokice začiniti kada su gotove. Za so s ukusom treba vam:

1 šoljica soli

1/4 šoljice sitno seckane slanine

1/4 šoljice ribanog parmezana

Ove sastojke stavite u seckalicu, i posle jednog minuta smesa je spremna da je iskoristite umesto soli.

SLANO-LJUTE KOKICE

Ovde će se pronaći svi ljubitelji čilija. Pošto ste ispekli kokice na uobičajeni način i posolili ih još dok je ulje bilo hladno, začinite ih mešavinom kurkume i čilija, koji se i sada mogu pronaći po prodavnicama. Zavisno od ukusa i količine kokica, stavite 2 do 4 prstohvata mešavine. Dobro ih promešajte ili protresite kako bi svaka slana kokica dobila svoju dozu ljutine. Bitno je da ste zrna posolili na samom početku jer će se sada čili i kurkuma lakše uloviti za svaku kokicu.

ZEBRA KOKICE SA KARAMELOM I ČOKOLADOM

Ako volite slatko i ludi ste za karamelom, ovo su kokice za vas! Treba vam malo više vremena nego za slane, ali vrede svaki utrošeni trenutak.

Sastojci:

4 kašičice putera

10 šaka kukuruza kokičara

1/2 šake smeđeg šećera

morska so

1 šaka ribane tamne čokolade ili čokolade u prahu

1 šaka ribane bele čokolade

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U činiju stavite puter, šećer i 2 kašike vode da se kuvaju, uz povremeno mešanje. Rastopljenu masu umešajte sa sirovim zrnima kokičara i raspite ih po papiru za pečenje koji ste prethodno stavili na pleh. Posolite i stavite u rernu. Pecite kokice dok ne dobiju zlatnu boju, oko 40 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade. Za to vreme rastopite čokoladu, posebno tamnu, posebno belu. Potom naizmenično šarajte čokoladama po ispečenim kokicama. Poslužite ih tek kada se čokolada sasvim stegne.

PRAVE AMERIČKE KOKICE

Prave kokice nisu slane - one imaju ukus američkog slatkiša, kolačića od sleza. Kod nas se već dugo prodaju u kutijama sa natpisom Marshmallows.

Sastojci za 6 osoba:

16 malih ili 8 velikih kolačića

1/2 šoljice smeđeg šećera

1/4 šoljice putera

1 kesica kukuruza kokičara

Priprema:

Pripremite ispečene neposoljene kokice u velikoj činiji. Sve ostale sastojke pomešajte i rastopite na umerenoj vatri mešajući. Prelijte preko kokica i pričekajte da se ohlade.

Povezane teme

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.

GASTRO

MIMI TORISON NAM OTKRIVA: Najjednostavniji limunov tart na svetu

Mimi Torison je zaljubljenica u finu hranu, autorka odličnih francuskih kuvara i vlasnica jednog od najzanivljivijih kuvarskih profila na Instagramu, na kojem možete provesti čitav...

GASTRO

SVE JE DOZVOLJENO: Sloboda za špagete ala karbonara

Od svih italijanskih jela, špageti a la karbonara ubedljivo vode na listi popularnosti.

GASTRO

ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM: Granola - omiljeni doručak hipika

Granola je, za one koji ne znaju, onaj hrskavi musli koji svi volimo, a nalazimo ga uglavnom u gotovom pakovanju, punom dodatog šećera.

GASTRO

Savršenstvo od jagoda: kremasti napitak koji je osvojio društvene mreže

Jagode su stigle i predlažemo da isprobate recept za ukusan kremasti napitak koji je apsolutni hit na društvenim mrežama.

GASTRO

Svet poludeo za dalgonom: spremni za ružičastu kafu?

U moru vrsta kafa, dalgona je preko noći postala svetski hit, najviše zahvaljujući brzorastućoj mreži Tik-Tok, potom i Instagramu. Onako kremasta, penasta i ledena, pažnju je privu...

GASTRO

KAO PITA, SAMO MALO DRUGAČIJA: Francuski kiš bez po muke

Kada se pomene čuvena francuska kuhinja, laici će pomisliti na neko složeno jelo od sastojaka čije ćemo ime teško izgovoriti, a kamoli pronaći u radnjama.

GASTRO

JELO POZNATO, UKUS NOV: Ovakve palačinke još niste probali

Nema kuhinje na svetu koja bar u nekom vidu ne poznaje palačinke.

GASTRO

KAKO BITI I FIT I GURMAN: Piletina sa slaninom a la Hale Beri

Poznato je da oskarovka Hale Beri ima savršenu liniju jer veoma vodi računa o ishrani, tako da je obožavaoce poprilično iznenadila receptom za koji se pre može reći da je gurmanski...

GASTRO

IKEA je otkrila tajnu za svoje ćufte

Pored funkcionalnog i minimalističkog nameštaja, IKEA je poznata i po brendiranim švedskim ćuftama.

GASTRO

ŠTA ĆEMO SA HRANOM OD USKRSA: ITALIJANI SU IH NAZVALI “ĐAVOLJA JAJA”

Posle tek minulog Uskrsa verovatno vam je ostalo dosta hrane, a pre svega kuvanih, obojenih jaja koje ove godine niste mogli da podelite sa gostima. Ipak, svom stolu u narednim dan...