grazia

GASTRO

NAJBOLJA OD SVIH SLATKIŠA: Crna čokolada je dar za dušu i telo

Tamna ili crna čokolada smatra se najkvalitetnijom vrstom čokolade jer sadrži najmanje 50 odsto kakao delova, dakle najveći procenat zrna kakaovca, pa tek onda dolaze drugi sastojci, šećer, vanila i sojin lecitin.

Sa njom možete zanemariti sve one savete o štetnosti slatkiša. Za naslov “zdravog” slatkiša, crna čokolada može zahvaliti visokom sadržaju flavonoida - snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi, kao što već znamo, štite ćelije pogubnog dejstva slobodnih radikala.

Crna čokolada sadrži velike količine dva važna minerala - magnezijuma i bakra. Samo 40 grama ove poslastice obezbeđuje 15 odsto dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnji energije, za jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa, te 34 odsto dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere i tako potpomaže kardiovaskularni sistem. Crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Ako još niste uvereni u njene prednosti nad ostalim poslasticama, evo još nekoliko zdravstvenih koristi.

Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju, može preduprediti arteriosklerozu, podići nivo dobrog holesterola, pomaže kod blage anemije jer sadrži i dosta gvožđa. Konačno, ne zovu je bez razloga “lekom za dušu”, jer upravo crna čokolada zaista popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Oni koji je vole već sznaju da ovaj slatkiš stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo

GASTRO

Tart sa šljivama

Pravi se brzo i lako a sjajno ide uz ove jesenje dane!

GASTRO

Da li ste probali arančine?

Staro italijansko jelo arančini, dolazi nam iz srca Sicilije

GASTRO

Sočan kolač sa jabukama i grizom

Ako vam se jede nešto slatko, evo odlične ideje.

GASTRO

Malo drugačije: Lazanje sa palačinkama

Ukusi Italije uvek su dobrodošli na trpezu, kako u originalnom izdanju, tako i u malo izmenjenom.

GASTRO

Probajte meksički fahitas

Dajemo vam recept popularnog jela koje Meksikanci obožavaju.

GASTRO

Recept za omiljeni: tost sa avokadom i tunom

Nutritivnim sadržajem, avokado se nalazi u samom vrhu poželjnih namirnica koje bi trebalo svaki dan da se nađe na vašem meniju.

GASTRO

Mandžurijska piletina

Recept za piletinu koja je istovremeno hrskava i mekana.

GASTRO

Sočni kolač s rogačem i jabukama

Znate li uopšte kakav je ukus rogača?

GASTRO

Azijska slatko-kisela čorba

Svi koji vole miks različitih ukusa, biće oduševljeni ovom čorbom.

GASTRO

Čokoladni kolač - za 5 minuta!

čokoladni ekspres-kolač će vas spasiti ako imate “iznenadne“ goste, ili jednostavno, ako želite da se zasladite.