X

GASTRO

NAJBOLJA OD SVIH SLATKIŠA: Crna čokolada je dar za dušu i telo

Tamna ili crna čokolada smatra se najkvalitetnijom vrstom čokolade jer sadrži najmanje 50 odsto kakao delova, dakle najveći procenat zrna kakaovca, pa tek onda dolaze drugi sastojci, šećer, vanila i sojin lecitin.

Sa njom možete zanemariti sve one savete o štetnosti slatkiša. Za naslov “zdravog” slatkiša, crna čokolada može zahvaliti visokom sadržaju flavonoida - snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi, kao što već znamo, štite ćelije pogubnog dejstva slobodnih radikala.

Crna čokolada sadrži velike količine dva važna minerala - magnezijuma i bakra. Samo 40 grama ove poslastice obezbeđuje 15 odsto dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnji energije, za jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa, te 34 odsto dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere i tako potpomaže kardiovaskularni sistem. Crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Ako još niste uvereni u njene prednosti nad ostalim poslasticama, evo još nekoliko zdravstvenih koristi.

Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju, može preduprediti arteriosklerozu, podići nivo dobrog holesterola, pomaže kod blage anemije jer sadrži i dosta gvožđa. Konačno, ne zovu je bez razloga “lekom za dušu”, jer upravo crna čokolada zaista popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Oni koji je vole već sznaju da ovaj slatkiš stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.

 

Povezane teme

GASTRO

Dolce vita: klasični recept za pastu Else Hosk

Kada želite da se razmazite italijanskom kuhinjom...

GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

GASTRO

Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

GASTRO

Zdrav namaz od avokada za dobro jutro

Veoma lagan obrok koji će vas zasititi, pa ga možete uvrstiti u jelovnik i za večeru

GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

3 koktela za vesele letnje noći

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.