grazia

GASTRO

NAJBOLJA OD SVIH SLATKIŠA: Crna čokolada je dar za dušu i telo

Tamna ili crna čokolada smatra se najkvalitetnijom vrstom čokolade jer sadrži najmanje 50 odsto kakao delova, dakle najveći procenat zrna kakaovca, pa tek onda dolaze drugi sastojci, šećer, vanila i sojin lecitin.

Sa njom možete zanemariti sve one savete o štetnosti slatkiša. Za naslov “zdravog” slatkiša, crna čokolada može zahvaliti visokom sadržaju flavonoida - snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi, kao što već znamo, štite ćelije pogubnog dejstva slobodnih radikala.

Crna čokolada sadrži velike količine dva važna minerala - magnezijuma i bakra. Samo 40 grama ove poslastice obezbeđuje 15 odsto dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnji energije, za jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa, te 34 odsto dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere i tako potpomaže kardiovaskularni sistem. Crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Ako još niste uvereni u njene prednosti nad ostalim poslasticama, evo još nekoliko zdravstvenih koristi.

Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju, može preduprediti arteriosklerozu, podići nivo dobrog holesterola, pomaže kod blage anemije jer sadrži i dosta gvožđa. Konačno, ne zovu je bez razloga “lekom za dušu”, jer upravo crna čokolada zaista popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Oni koji je vole već sznaju da ovaj slatkiš stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Kako da zdravi obroci postanu veseli zalogaji?

Za magazin Grazia, food blogerka Katarina Stojković otkriva nam sve o tome!

GASTRO

Imamo odgovor na pitanje svih pitanja: Šta jesti za ručak na poslu, a ne prekršiti nijedno pravilo

Da li postoji način da istrajemo u odluci da na poslu, a i van njega, jedemo zdravo i balansirano?

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.