grazia

GASTRO

Omiljena poslastica Kejt Midlton: Tajni recept jednostavnog i ukusnog royal kolača

Pitanje koje intrigira čitav svet jeste: koje poslastice su gastronomski “gresi” britanske kraljevske porodice? Nekadašnji kuvar iz palate, otkrio je omiljen slatkiš vojvotkinje od Kembridža, kao i njegov recept.

Reč je o kolaču od urmi i prilično je jednostavan za spremanje. Na osnovu njegovih sastojaka možete zaključiti i da se radi o zdravijoj verziji slatkiša.

Sastojci za testo:

  • 170g urmi, isečenih na 8 delova
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 jaje
  • 60g putera
  • 225g tamne čokolade
  • 230g brašna
  • 1 kašika vanile
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 240ml ključale vode

Sastojci za čokoladni sos:

  • 300g žutog šećera
  • 200g putera
  • 125g tamne čokolade
  • 9 kašika slatke pavlake

Priprema:

Urme stavite u ključalu vodu i dodajte sodu bikarbonu. Mešajte dok se ne rastope, te ostavite da se ohlade.

Potom krenite od čokoladnog sosa. Sjedinite sve sastojke i kuvajte oko 4 minuta. Tako spremljenog, podelite na dva dela. Jednu polovinu (oko 350ml) izručite u pleh u kom ćete ga kasnije peći, te ostavite da se ohladi. Drugu polovinu odvojite za završni preliv.

Mikserom umutite puter pa dodajte jaje i vanilu. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i na kraju dodajte pripremljene urme i čokoladu. Mešajte dok smesa ne postane glatka.

Tako pripremljenu izručite u pleh, preko prethodno ohlađenog čokoladnog sosa. Prekrijte folijom i kolač je spreman za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, u trajanju od 30-40 minuta.

Ispečen kolač prelijte preostalim sosom od čokolade - prethodno zagrejanim, a da dodatno razmazite nepca, pri serviranju stavite i kuglu sladoleda (naš izbor je vanilla).

Foto: Profimedia, Pexels

Tekst: T.M.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Slobodno se zasladite i ne brinite o kilaži

Opšteprihvaćeno mišljenje je da su slatkiši neprijatelji organizma, pogotovu kada ste na dijeti.

GASTRO

Recept dana: Namaz od humusa sa orasima i limunom

Ima li šta ukusnije od mirisa prepečenog hleba i sočnog humusa?

GASTRO

Recept dana: Najbrži kolač sa jabukama

Takozvani slatkiš "na čaše" napravićete vrlo brzo, a sve sastojke sigurno imate u kući.

GASTRO

Recept dana: Junetina sa bundevom i šljivama, zapečena u rerni

Sočna fuzija slano-slatkih i kiselkastih sastojaka koji se tope u ustima.

GASTRO

Recept dana: Zdrav omlet sa karfiolom i kačkavaljem

Recept možete modifikovati začinima, koji svakom jelu daju novu notu i autentičnost.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi voćni krambl sa ovsenim pahuljicama

Hrskava poslastica koja se topi u ustima i lako se pravi, a slatko-kiselkasti ukusi se nežno prepliću pod nepcima.

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi?

GASTRO

Umereni ručak za hladne dane

Da ne biste "kopali" ideje iz glave, mi vam predlažemo kako da napravite izbalansirani ručak za sebe i svoju porodicu.

GASTRO

Nove kombinacije hrane i pića koje ove jeseni morate da probate

Može li pivo da unapredi naše gastronomsko iskustvo? Vrlo verovatno - sve zavisi od samog piva.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od bundeve

Iskoristite sezonu ovog predivnog povrća i uverite se da s razlog nosi epitet kraljice jeseni.

GASTRO

Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Savršeno posluženje za večernje druženje sa prijateljima.

GASTRO

Recept dana: Sočan kolač sa rendanom bundevom

Predivan, aromatičan desert koji ćete s lakoćom napraviti i imati nekoliko dana da se sladite.

GASTRO

Recept dana: Tradicionalne paprike punjene sirom i krompirom

Iskoristite sezonu ovog hrskavog povrća punog vitamina C.