Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

Era kraljice Viktorije (1837 – 1901) vreme je procvata britanskog carstva, koje je zahvaljujući svojoj vladarki dostiglo najviši kulturni i industrijski procvat. Narod je obožavao svoju kraljicu, koja zauzvrat nije bila samo jedna od najuspešnijih političarki u Engleskoj, već i najvoljenija kraljica u istoriji. Udata za princa Alberta, Njeno Veličanstvo vladalo je do smrti, ostavila je devet naslednika i procvetalu monarhiju. Kao što je poznato, carica je bila pravi gurman: ujutru i u toku tradicionalne čajanke u pet, Viktorija je tražila svoj omiljeni desert – biskvit sa džemom od jagoda, malinama i pavlakom, koji se doslovno topio u ustima. Desert se udomaći ne samo u palati, već i širom Velike Britanije – već dve stotine godina stanovnici ove zemlje preferiraju biskvit od vanile kraljice Viktorije od ostalih kolača.

Recept će odgovarati svačijem ukusu i biće savršen desert za početak svakog dana.

Sastojci:

  • Puter 250 gr.
  • Šećer 250 gr.
  • Brašno 250 gr.
  • Prašak za pecivo 8 gr.
  • Jaja 4 kom.
  • Kora limuna
  • Ekstrakt vanile
  • Malina
  • pekmez od jagoda
  • Šlag ili maskarpone

Način pripreme:

Pomešajte puter i šećer, a zatim umutite mikserom dok ne postane glatka, kremasta smesa. U smesu dodajte 4 jaja i mutite mikserom još minut. U smesu dodajte brašno i prašak za pecivo, vanilu i koru limuna.

Podmažite posudu za pečenje maslacem i napunite testom. Pecite na 190 stepeni 25 minuta.

Ostavite tortu da se ohladi, a zatim isecite na 2 jednaka dela. Kombinujte džem i maline u dubokoj posudi, ostavljajući nekoliko bobica za ukrašavanje. Premažite kolače pripremljenom pastom od bobica. Na unutrašnju koru namažite slatku pavlaku ili maskarpone.

Okrenite gotov biskvit, ukrasite svežim bobicama i pospite šećerom u prahu.