GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

Era kraljice Viktorije (1837 - 1901) vreme je procvata britanskog carstva, koje je zahvaljujući svojoj vladarki dostiglo najviši kulturni i industrijski procvat. Narod je obožavao svoju kraljicu, koja zauzvrat nije bila samo jedna od najuspešnijih političarki u Engleskoj, već i najvoljenija kraljica u istoriji. Udata za princa Alberta, Njeno Veličanstvo vladalo je do smrti, ostavila je devet naslednika i procvetalu monarhiju. Kao što je poznato, carica je bila pravi gurman: ujutru i u toku tradicionalne čajanke u pet, Viktorija je tražila svoj omiljeni desert - biskvit sa džemom od jagoda, malinama i pavlakom, koji se doslovno topio u ustima. Desert se udomaći ne samo u palati, već i širom Velike Britanije - već dve stotine godina stanovnici ove zemlje preferiraju biskvit od vanile kraljice Viktorije od ostalih kolača.

Recept će odgovarati svačijem ukusu i biće savršen desert za početak svakog dana.

Sastojci:

  • Puter 250 gr.
  • Šećer 250 gr.
  • Brašno 250 gr.
  • Prašak za pecivo 8 gr.
  • Jaja 4 kom.
  • Kora limuna
  • Ekstrakt vanile
  • Malina
  • pekmez od jagoda
  • Šlag ili maskarpone

Način pripreme:

Pomešajte puter i šećer, a zatim umutite mikserom dok ne postane glatka, kremasta smesa. U smesu dodajte 4 jaja i mutite mikserom još minut. U smesu dodajte brašno i prašak za pecivo, vanilu i koru limuna.

Podmažite posudu za pečenje maslacem i napunite testom. Pecite na 190 stepeni 25 minuta.

Ostavite tortu da se ohladi, a zatim isecite na 2 jednaka dela. Kombinujte džem i maline u dubokoj posudi, ostavljajući nekoliko bobica za ukrašavanje. Premažite kolače pripremljenom pastom od bobica. Na unutrašnju koru namažite slatku pavlaku ili maskarpone.

Okrenite gotov biskvit, ukrasite svežim bobicama i pospite šećerom u prahu.

 

Povezane teme

GASTRO

Food trend: danska palačinka

U Evropi je ovaj desert poznat već duže vreme, iako se pojavio 30-ih godina u Sjedinjenim Državama.

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

GASTRO

Savršena pratnja jutarnje kafe: mafini od cimeta

Recept za omiljeni desert koji će vas razveseliti ujutru i biće odličan dodatak doručku i kafi.

GASTRO

Finski čokoladni moka kolač za Dan prijatelja

Tradicionalni finski desert za proslavu Dana prijatelja, a ne Dana zaljubljenih.

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.