grazia

GASTRO

Ovi beogradski restorani proglašeni su najboljim od strane svetskih stručnjaka

Beograd je dobio svoj prvi MICHELIN vodič koji obuhvata 14 restorana raznolikih kuhinja - od klasičnih i autentičnih, do modernih i kreativnih; od srpske i mediteranske pa sve do japanske. Kako su MICHELIN predstavnici istakli, Srbija zaista ima šta da ponudi kada je u pitanju gastronomska scena. Razlog za ovo je geografski položaj između Istoka i Zapada, kao i bogatstvo kulturne razmene kroz istoriju zbog koje se u našoj zemlji osećaju kako balkanski, tako i turski, mađarski i drugi uticaji. 

Srpski predeli prepuni bogate i plodne zemlje pružaju autentičan asortiman visokokvalitetnih proizvoda tokom cele godine, a osim toga, Srbija je kroz vekove bila i ostala poznata i po vinogradarstvu. Rezultat je kulinarska scena koja je definitivno živa, popularna kako među Srbima, tako i među strancima, a najvažnije je da je zaista dostupna svima.

Bistro restoran Iva New Balkan Cuisine poneo je prestižno priznanje "Bib Gourmand" za odličan kvalitet i vrhunsko gastronomsko iskustvo u kom, kako kažu iz MICHELIN-a, gurmani mogu uživati u "tradicionalnim, zdravim balkanskim receptima koji su suptilno prefinjeni".

Restoran Bela Reka se takođe istakao u ovom vodiču, najpre zbog posvećenosti održivosti. Cilj ove gastro destinacije u centru grada je promocija lokalnih poljoprivrednika i proizvođača i očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje. Vlasnički salaš, koji se nalazi na Homoljskim planinama, nudi odličan izbor mesa i sireva, uz koje se služe i najbolja vina sa njihovog imanja.

Na MICHELIN listi preporuka nalaze se i sledeći restorani:

Comunale Cafè e Cucina

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Comunale (@comunale_bg)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Comunale (@comunale_bg)

Ebisu

Enso

Gušti mora

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gušti mora (@gusti_mora)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gušti mora (@gusti_mora)

Homa

JaM

Langouste

Legat 1903

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LEGAT 1903 (@legat1903)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LEGAT 1903 (@legat1903)

Magellan

Mezestoran Dvorište

Salon 1905

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salon 1905 (@salon_1905)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salon 1905 (@salon_1905)

The Square

Foto: Instagram

Priredila: I. T.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Idealno jelo za sve one koji obožavaju sarmu. Sastojci su isti, baš kao i ukus, ali mnogo lakše se pravi.

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Saznajte šta znači reč karpačo i kako se pravi ova grofovska delicija.

GASTRO

Recept dana: Baklava iz snova

Veoma izdašna poslastica koja može dugo da stoji i ne zahteva naročito umeće.