GASTRO

Ovo je najzdravije voće na svetu a mi ga nikada ne jedemo

Sećate se stare izreke „Jedna jabuka na dan tera doktora van“? Usađeno nam je od ranog detinjstva da je voće suštinski zdravo za nas, međutim – suprotno onome što biste očekivali – nova studija istraživača sa Univerziteta Vilijam Paterson u Nju Džersiju sugeriše da je to samo delimično tačno.

Šta je studija istraživala?

Istraživači sa američkog univerziteta ispitali su sadržaj hranljivih materija u 41 namirnici, procenjujući sadržaj vitamina, vlakana i hranljivih materija u svakoj hrani u odnosu na kalorije. U suštini, što je veći sadržaj hranljivih materija, to je hrana zdravija.

Zaključak studije

Uprkos onome što biste očekivati: nijedno voće nije ušlo u top 10 najzdravijih namirnica! U stvari, od 41 proučavane namirnice, samo sedam vrsta je čak uspelo da ispuni kriterijume za studiju, a najzdravije voće je tek ušlo u prvih 30.

Ovo je najzdravije voće na svetu

Osim što je zeleno povrće dominiralo u prvih 10, drugi favoriti poput brokolija, paprike i bundeve ušli su u prvih 20, a najzdravije voće je na 28. mestu – i to, verovali ili ne: Limun.

Svako ko je ikada pokušao da zagrize limun sigurno mu je dobro poznat izrazito kiseo i generalno neprijatan ukus. No, bez brige, jer postoji bezbroj ukusnih načina na koje možete integrisati limun u svoje obroke.

Evo kako da uključite limun u svoju dnevnu rutinu

Nravno, vrlo dobro poznat način da koristite benefite ove voćke bez da je konzumirate je limunov sok. Bilo da ga mešate tokom kuvanja sa drugom hranom, pijete sa vodom ili kao dressing u salatama.

Ipak, postizanje dnevnog sadržaja hranljivih materija je težak zadatak, jer morate da koristite 350 grama limuna da biste mogli da zadovoljite 100 kalorija hranljivih materija dnevno. Međutim, u kombinaciji sa drugom zdravom hranom iz ove linije, možete se približiti svom nutritivnom cilju uz stisak limuna!

Foto: Pexels

Priredila: T.M.