grazia

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija, unosom laganijeg povrća. To nikako ne znači da se odričemo i bogatog ukusa, kojim smo razmazili naša nepca poslednjih dana, te vam u nastavku teksta donosimo recept za preukusni zapečeni batat sa leblebijama.

SASTOJCI:

  • 2 batata (duguljasti slatki krompir)
  • 250 g skuvane leblebije ili konzerva
  • šargarepa
  • veza peršunovog lišća
  • pola kašičice morske soli
  • 50 g pečenog susama
  • korijander, muskatni oraščić, bosiljak, biber
  • maslinovo ulje
  • sok od limete

PRIPREMA:

Ukoliko ne koristite leblebije iz konzerve, onda ih potopite u vodu veče pre pripreme. Sutradan ih kuvajte oko sat vremena. Kada je gotovo, pomešajte ih sa sitno iseckanom šargarepom, začinima i maslinovim uljem.

Dobro operite batat krompir, uzudužno ga prepolovite i izdubite toliko da leblebije mogu lepo da se smeste. Zagrejte rernu na 200 C  i pecite oko 40 minuta, odnosno dok se batat lepo ne ispeče a leblebije postanu hrskave.

Foto: Pexels

Tekst: Grazia tim

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo