Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane. Ovo je jedan od načina pripreme, a ukoliko ste iskusni u kuhinji, nadev možete prilagoditi vašem ukusu.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa (ramstek)
  • Nadev:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • ljuspice crvene paprike
  • 5 šoljica bebi spanaća
  • so i biber
  • sušeni paradajz (desetak komada)
  • 3 kriške feta sira
  • nekoliko zrnaca nara

Za premaz:

  • 1/4 šolje balzamiko sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice dižon senfa
  • 1 kašika ruzmarina, seckanog
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 3 čena belog luka, iseckanog
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte biber i iseckana tri čena belog luka i dinstajte na tihoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte spanać i ostavite oko 2-3 minuta. Lagano pospite solju, a zatim uklonite sa vatre. Stavite mešavinu spanaća u papirni ubrus i nežno stisnite da oslobodite višak vlage. Stavite spanać u malu činiju i umešajte seckani paradajz i feta sir. Ostavite na stranu.

Isecite ramstek po dužini, ostavljajući oko 1-2 cm bez fila. Otvorite gornju polovinu i položite je ravno. Ravnomerno rasporedite mešavinu spanaća po sredini ramsteka. Presavijte gornju polovinu i koncem povežete na 3-4 mesta ili čačkalicama. Stavite meso u tepsiju i premažite sa svih strana prelivom.

Preliv:

Pomešajte balzamiko, ulje, senf, ruzmarin, limunovu koricu, beli luk, so i biber u maloj činiji i umutite dok ne postane glatka masa.

Pecite na jačoj temperaturi, na 200 stepeni, 15-ak minuta, a zatim smanjite na 180 C i pecite još 20-30 minuta. Ostavite svinjetinu da odstoji petnaesetak minuta pre sečenja i serviranja.

Teks: S.M.

Foto: shutterstock

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.