grazia

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane. Ovo je jedan od načina pripreme, a ukoliko ste iskusni u kuhinji, nadev možete prilagoditi vašem ukusu.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa (ramstek)
  • Nadev:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • ljuspice crvene paprike
  • 5 šoljica bebi spanaća
  • so i biber
  • sušeni paradajz (desetak komada)
  • 3 kriške feta sira
  • nekoliko zrnaca nara

Za premaz:

  • 1/4 šolje balzamiko sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice dižon senfa
  • 1 kašika ruzmarina, seckanog
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 3 čena belog luka, iseckanog
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte biber i iseckana tri čena belog luka i dinstajte na tihoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte spanać i ostavite oko 2-3 minuta. Lagano pospite solju, a zatim uklonite sa vatre. Stavite mešavinu spanaća u papirni ubrus i nežno stisnite da oslobodite višak vlage. Stavite spanać u malu činiju i umešajte seckani paradajz i feta sir. Ostavite na stranu.

Isecite ramstek po dužini, ostavljajući oko 1-2 cm bez fila. Otvorite gornju polovinu i položite je ravno. Ravnomerno rasporedite mešavinu spanaća po sredini ramsteka. Presavijte gornju polovinu i koncem povežete na 3-4 mesta ili čačkalicama. Stavite meso u tepsiju i premažite sa svih strana prelivom.

Preliv:

Pomešajte balzamiko, ulje, senf, ruzmarin, limunovu koricu, beli luk, so i biber u maloj činiji i umutite dok ne postane glatka masa.

Pecite na jačoj temperaturi, na 200 stepeni, 15-ak minuta, a zatim smanjite na 180 C i pecite još 20-30 minuta. Ostavite svinjetinu da odstoji petnaesetak minuta pre sečenja i serviranja.

Teks: S.M.

Foto: shutterstock

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Kako da zdravi obroci postanu veseli zalogaji?

Za magazin Grazia, food blogerka Katarina Stojković otkriva nam sve o tome!

GASTRO

Imamo odgovor na pitanje svih pitanja: Šta jesti za ručak na poslu, a ne prekršiti nijedno pravilo

Da li postoji način da istrajemo u odluci da na poslu, a i van njega, jedemo zdravo i balansirano?

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.