grazia

GASTRO

Recept dana: Aromatični komisbrot sa suvim voćem

Tradicionalni božićni kolač, pravi je užitak uz kafu ili čaj. Postoji više varijacija - engleski (pound cake), posni, pa i slani. Mi vam predstavljamo originalni recept, sa belancima, koji je slučajno nastao. Budući da se tokom božićnih praznika pravilo mnogo slatkiša, torti i sitnih kolača, uvek su ostajala belanca, te da bi se iskoristila osmišljen je komisbrot, takozvani slatki hleb ili vojnički kolač. U većini zapadnih zemalja, neizostavni je deo božićne trpeze, a i tokom godine se može kupiti u marketima, kao deo njihove kulinarske tradicije.

Sastojci:

  • 6 belanaca 
  • 200 g šećera 
  • 180 g brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 2 vanilinog šećera 
  • 1 limun (kora i sok) 
  • 100 g seckanih oraha 
  • 200 g seckanog suvog i kandiranog voća po izboru (suvo grožđe, brusnice, kajsije, šljive, smokve…), sve sitno iseckano 
  • komadići čokolade, po želji 
  • malo putera i brašna za podmazivanje kalupa 
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Mikserom dobro umutiti belanca sa šećerom, dodavajući ga kašiku po kašiku. U umućenu masu, čvrst sneg, dodati sok limuna, rendanu limunovu koru i vanilin šećer i lagano sve promešati. Potom, postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, lagano mešajući varjačom. Na kraju, dodati suvo voće (kajsije, šljive, brusnice, kora pomorandže, limuna, smokve...) orašaste plodove (orasi, lešnici, bademi, kikiriki, pisaći...), kockice čokolade... 

Smesu sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni dvadesetak minuta, pa temperaturu smanjiti na 100 i peći još pola sata. Ostaviti da se kolač ohladi, pa ga posuti prah šećerom.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti