grazia

GASTRO

Recept dana: Aromatični komisbrot sa suvim voćem

Tradicionalni božićni kolač, pravi je užitak uz kafu ili čaj. Postoji više varijacija - engleski (pound cake), posni, pa i slani. Mi vam predstavljamo originalni recept, sa belancima, koji je slučajno nastao. Budući da se tokom božićnih praznika pravilo mnogo slatkiša, torti i sitnih kolača, uvek su ostajala belanca, te da bi se iskoristila osmišljen je komisbrot, takozvani slatki hleb ili vojnički kolač. U većini zapadnih zemalja, neizostavni je deo božićne trpeze, a i tokom godine se može kupiti u marketima, kao deo njihove kulinarske tradicije.

Sastojci:

  • 6 belanaca 
  • 200 g šećera 
  • 180 g brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 2 vanilinog šećera 
  • 1 limun (kora i sok) 
  • 100 g seckanih oraha 
  • 200 g seckanog suvog i kandiranog voća po izboru (suvo grožđe, brusnice, kajsije, šljive, smokve…), sve sitno iseckano 
  • komadići čokolade, po želji 
  • malo putera i brašna za podmazivanje kalupa 
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Mikserom dobro umutiti belanca sa šećerom, dodavajući ga kašiku po kašiku. U umućenu masu, čvrst sneg, dodati sok limuna, rendanu limunovu koru i vanilin šećer i lagano sve promešati. Potom, postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, lagano mešajući varjačom. Na kraju, dodati suvo voće (kajsije, šljive, brusnice, kora pomorandže, limuna, smokve...) orašaste plodove (orasi, lešnici, bademi, kikiriki, pisaći...), kockice čokolade... 

Smesu sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni dvadesetak minuta, pa temperaturu smanjiti na 100 i peći još pola sata. Ostaviti da se kolač ohladi, pa ga posuti prah šećerom.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Dimmidisi - recite DA zdravim i ukusnim obrocima!

Intervju sa rukovodiocem komercijalnog sektora La Linea Verde - Irenom Dani.

GASTRO

Osvežite se i produžite leto

Lidl je sve već pripremio za Vas!

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.