Recept dana: Aromatični komisbrot sa suvim voćem

Tradicionalni božićni kolač, pravi je užitak uz kafu ili čaj. Postoji više varijacija – engleski (pound cake), posni, pa i slani. Mi vam predstavljamo originalni recept, sa belancima, koji je slučajno nastao. Budući da se tokom božićnih praznika pravilo mnogo slatkiša, torti i sitnih kolača, uvek su ostajala belanca, te da bi se iskoristila osmišljen je komisbrot, takozvani slatki hleb ili vojnički kolač. U većini zapadnih zemalja, neizostavni je deo božićne trpeze, a i tokom godine se može kupiti u marketima, kao deo njihove kulinarske tradicije.

Sastojci:

  • 6 belanaca 
  • 200 g šećera 
  • 180 g brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 2 vanilinog šećera 
  • 1 limun (kora i sok) 
  • 100 g seckanih oraha 
  • 200 g seckanog suvog i kandiranog voća po izboru (suvo grožđe, brusnice, kajsije, šljive, smokve…), sve sitno iseckano 
  • komadići čokolade, po želji 
  • malo putera i brašna za podmazivanje kalupa 
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Mikserom dobro umutiti belanca sa šećerom, dodavajući ga kašiku po kašiku. U umućenu masu, čvrst sneg, dodati sok limuna, rendanu limunovu koru i vanilin šećer i lagano sve promešati. Potom, postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, lagano mešajući varjačom. Na kraju, dodati suvo voće (kajsije, šljive, brusnice, kora pomorandže, limuna, smokve…) orašaste plodove (orasi, lešnici, bademi, kikiriki, pisaći…), kockice čokolade… 

Smesu sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni dvadesetak minuta, pa temperaturu smanjiti na 100 i peći još pola sata. Ostaviti da se kolač ohladi, pa ga posuti prah šećerom.

Foto: Shutterstock