grazia

GASTRO

Recept dana: Baklava iz snova

Pored klasičnog recepta, sa orasima, koji vam dajemo, ovaj orijentalni slatkiš možete napraviti i sa mnoštvom drugih sastojaka kao što su višnje, mak, pistaći, kokos, suvo voće... ili njihovom kombinacijom. Mi vam predstavljamo osnovni način pravljenja, a vi se slobodno prepustite svojim ukusima, afinitetima i kreativnosti.

Recept za baklavu star je hiljadama godina. Kada je sledeći put budete jeli, setite se da je nekada bila kraljevska poslastica i sastavni deo trpeze starovekovnih dvorova.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 500 g oraha (pola mlevenih, pola seckanih)
  • 100 ml ulja za premazivanje kora
  • 125 ml ulja plus 125 g putera (za zalivanje baklave)
  • 4 kašike prezle
  • 100 g šećera

Preliv:

  • 700 g šećera
  • 800 ml vode
  • sok od 1 limuna 

Priprema:

Prvo napraviti preliv kako bi se ohladio kada baklava bude pečena. Vodu sa šećerom kuvati 10-ak minuta, dok ne dobijete srednje gustu smesu. Pred kraj dodati sok od 1 limuna. Ostaviti da se hladi, dok vi pravite baklavu.

Tepsiju premazati uljem. Kore iseći na veličinu tepsije. Orahe, šećer i prezlu pomešati. Najpre, u tepsiju ređati 3 kore, svaku premazati uljem (s četkicom). Četvrtu posuti mešavinom oraha i prezle (3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako ređati do kraja, jednu premazati uljem, sledeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu iseći dijagonalno na rombove ili kako već volite.

Zagrejati 125 ml ulja i 125 g putera i preliti preko isečene baklave. Na baklavu staviti jednu celu koru koju smo ostavili sa strane kako ne bi izgorela.

U rerni zagrejanoj na 200 stepeni, peći baklavu desetak minuta. Potom smanjiti temperaturu na 180C i peći još pola sata. Na kraju, pojačati na 200C i peći još desetak minuta. Baklava se peče 50 minuta. 

Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorela) i preliti hladnim prelivom. Ostaviti da se potpuno ohladi i držati u frižideru.

Foto: Pexels

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš.

GASTRO

Recept dana: Krem čorba od blitve

Jednostavna, lagana, puna vitamina, čorba koju će voleti i deca koja nerado jedu spanać, blitvu ili neko drugo zeleno povrće.

GASTRO

Recept dana: File sa umakom iznenađenja

Samo malo kreativnosti je potrebno da se napravi ručak za pamćenje.