Recept dana: File sa umakom iznenađenja

Samo malo kreativnosti je potrebno da se napravi ručak za pamćenje. I to vrlo brzo, bez prevelikog zadržavanja u kuhinji. Belo pileće meso je idealno za brojne kulinarske delicije, jer se vrlo brzo sprema, a pritom je zdravo i nemasno. Ono što piletinu može učiniti drugačijom jeste kombinacija začina i prelivi (umaci, sosevi), za koje možete koristiti bezbroj namirnica, sve u zavisnosti od ukusa i vaše inventivnosti da postanete majstor svog jela.

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea (ili kuvana junetina, ali to iziskuje više vremena)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • kašičica krupne soli
  • začin od povrća

Za preliv:

  • 20 g meda od lipe (može i neki drugi, ali lipa je aromatična)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 70 g smrznutih borovnica
  • 40 g crvenog luka
  • kašika ceđene limete
  • kašika sitno seckanog bosiljka

Priprema:

Belo pileće meso isecite na komade željene veličine (šnicle), začinite solju i biberom, pa pecite u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju. Kada je meso poprimilo zlatnožutu boju, odložite ga u vatrostalnu činiju i poklopite.

Preliv pripremite tako što ćete na zagrejanom maslinovom ulju rastopiti med, dodati borovnice i još koji minut pustiti da se prokrčka.

U ohlađen preliv od borovnica dodajte sitno iseckani crveni luk, sok limete i bosiljak. Sosom prelijte meso i poslužite uz željeni prilog (pirinač, krompir…).

Foto: Shutterstock