grazia

GASTRO

Recept dana: File sa umakom iznenađenja

Samo malo kreativnosti je potrebno da se napravi ručak za pamćenje. I to vrlo brzo, bez prevelikog zadržavanja u kuhinji. Belo pileće meso je idealno za brojne kulinarske delicije, jer se vrlo brzo sprema, a pritom je zdravo i nemasno. Ono što piletinu može učiniti drugačijom jeste kombinacija začina i prelivi (umaci, sosevi), za koje možete koristiti bezbroj namirnica, sve u zavisnosti od ukusa i vaše inventivnosti da postanete majstor svog jela.

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea (ili kuvana junetina, ali to iziskuje više vremena)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • kašičica krupne soli
  • začin od povrća

Za preliv:

  • 20 g meda od lipe (može i neki drugi, ali lipa je aromatična)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 70 g smrznutih borovnica
  • 40 g crvenog luka
  • kašika ceđene limete
  • kašika sitno seckanog bosiljka

Priprema:

Belo pileće meso isecite na komade željene veličine (šnicle), začinite solju i biberom, pa pecite u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju. Kada je meso poprimilo zlatnožutu boju, odložite ga u vatrostalnu činiju i poklopite.

Preliv pripremite tako što ćete na zagrejanom maslinovom ulju rastopiti med, dodati borovnice i još koji minut pustiti da se prokrčka.

U ohlađen preliv od borovnica dodajte sitno iseckani crveni luk, sok limete i bosiljak. Sosom prelijte meso i poslužite uz željeni prilog (pirinač, krompir...).

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.