Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico. Italijani ga obožavaju i vrlo često im je na meniju za doručak ili večeru. Inače, zovu ga jelom za siromašne jer sastojci koji ga sačinjavanju, uglavnom se uvek nalaze u domu svakog stanovnika te regije, a ukus je božanstven i veoma bogat. I još nešto što morate znati, priprema se u tiganju sa nelepljivom podlogom (zbog sira).

Sastojci:

  • 4 veća krompira
  • glavica crnog luka
  • 400 g gauda sira
  • 50 g parmezana
  • muskatni oraščić
  • 1 kašičica putera

Za dresing od lista korijandera:

  • 1 kašičica seckanog lista korijandera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica seckanog vlašca
  • so, biber, balzamiko

Priprema:

Najpre izdinstajte glavicu sitno seckanog luka. Skuvajte krompir sa ljuskom da bude tvrđi. Zatim ga ostavite da se prohladi ali da i dalje bude topao, oljuštite ga i izdrobite, pomešajte sa izdinstanim lukom, rendanom gaudom i narendajte malo muskatnog oraščića. U tiganju zagrejte puter i izručite krompir sa kačkavaljem. Pržite oko 5 minuta dok ne bude zlatno žute boje zatim okrenite smesu na drugu stranu i pržite još 5-6 minuta.

Za dresing stavite sve sastojke u blender i izmiksajte ih. Frico se servira direktno iz tiganja tako što ga podelite na četiri dela i stavite na tanjir. Dresing možete staviti na tanjir za serviranje ili u posebnoj posudi.

Foto: Shutterstock