grazia

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico. Italijani ga obožavaju i vrlo često im je na meniju za doručak ili večeru. Inače, zovu ga jelom za siromašne jer sastojci koji ga sačinjavanju, uglavnom se uvek nalaze u domu svakog stanovnika te regije, a ukus je božanstven i veoma bogat. I još nešto što morate znati, priprema se u tiganju sa nelepljivom podlogom (zbog sira).

Sastojci:

  • 4 veća krompira
  • glavica crnog luka
  • 400 g gauda sira
  • 50 g parmezana
  • muskatni oraščić
  • 1 kašičica putera

Za dresing od lista korijandera:

  • 1 kašičica seckanog lista korijandera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica seckanog vlašca
  • so, biber, balzamiko

Priprema:

Najpre izdinstajte glavicu sitno seckanog luka. Skuvajte krompir sa ljuskom da bude tvrđi. Zatim ga ostavite da se prohladi ali da i dalje bude topao, oljuštite ga i izdrobite, pomešajte sa izdinstanim lukom, rendanom gaudom i narendajte malo muskatnog oraščića. U tiganju zagrejte puter i izručite krompir sa kačkavaljem. Pržite oko 5 minuta dok ne bude zlatno žute boje zatim okrenite smesu na drugu stranu i pržite još 5-6 minuta.

Za dresing stavite sve sastojke u blender i izmiksajte ih. Frico se servira direktno iz tiganja tako što ga podelite na četiri dela i stavite na tanjir. Dresing možete staviti na tanjir za serviranje ili u posebnoj posudi.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.