grazia

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš - Kiš Loren (Quiche Lorraine) koji se pravi u slanoj i slatkoj varijanti, u bezbroj verzija. Osnovu čini specijalno izrađeno prhko testo koje se puni željenim nadevom, slanim ili slatkim.

Mi vam predlažemo da ovaj dan proslavite poslasticom sa jagodama koju vam predstavljamo. Ovaj kolač, hrskave teksture i bogatog kremastog ukusa, kao stvoren je da radosne trenutke provedene sa familijom ili prijateljima upotpunite.

Sastojci:

  • 1 šolja brašna
  • 150 g putera
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika pavlake
  • 400 g jagode
  • 50 g bele čokolade
  • 300 g pavlake

Nadev:

  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašika šećera u prahu
  • kašičica cimeta

Priprema:

Prvo napravite testo tako što ćete omekšali maslac umutiti sa šećerom, jajetom i kašikom pavlake, pa dodati brašno. Umesite meko testo i ostavite ga u frižideru barem sat vremena da odstoji. Potom, razvucite testo oklagijom i stavite ga u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Izbockajte ga viljuškom i ostavite ga 15 minuta u frižideru. Pecite ga na 200 stepeni dok ne dobije zlatno-žutu boju. Ohladite testo. Belu čokoladu istopite na pari i onda premažite ispečeno testo.

Pripremite nadev, tako što umutite brašno, pavlaku i žumanca, a onda sve zajedno kuvajte na pari dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Ohladite krem i dodajte mu sneg od umućenih belanaca.

Jagode presecite na polovine, stavite ih preko testa, pa ih prelijte smesom od pavlake. Pospite šećerom u prahu i cimetom, a zatim pecite kolač još pet minuta na 180 stepeni.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.