grazia

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš - Kiš Loren (Quiche Lorraine) koji se pravi u slanoj i slatkoj varijanti, u bezbroj verzija. Osnovu čini specijalno izrađeno prhko testo koje se puni željenim nadevom, slanim ili slatkim.

Mi vam predlažemo da ovaj dan proslavite poslasticom sa jagodama koju vam predstavljamo. Ovaj kolač, hrskave teksture i bogatog kremastog ukusa, kao stvoren je da radosne trenutke provedene sa familijom ili prijateljima upotpunite.

Sastojci:

  • 1 šolja brašna
  • 150 g putera
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika pavlake
  • 400 g jagode
  • 50 g bele čokolade
  • 300 g pavlake

Nadev:

  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašika šećera u prahu
  • kašičica cimeta

Priprema:

Prvo napravite testo tako što ćete omekšali maslac umutiti sa šećerom, jajetom i kašikom pavlake, pa dodati brašno. Umesite meko testo i ostavite ga u frižideru barem sat vremena da odstoji. Potom, razvucite testo oklagijom i stavite ga u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Izbockajte ga viljuškom i ostavite ga 15 minuta u frižideru. Pecite ga na 200 stepeni dok ne dobije zlatno-žutu boju. Ohladite testo. Belu čokoladu istopite na pari i onda premažite ispečeno testo.

Pripremite nadev, tako što umutite brašno, pavlaku i žumanca, a onda sve zajedno kuvajte na pari dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Ohladite krem i dodajte mu sneg od umućenih belanaca.

Jagode presecite na polovine, stavite ih preko testa, pa ih prelijte smesom od pavlake. Pospite šećerom u prahu i cimetom, a zatim pecite kolač još pet minuta na 180 stepeni.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Kako da zdravi obroci postanu veseli zalogaji?

Za magazin Grazia, food blogerka Katarina Stojković otkriva nam sve o tome!

GASTRO

Imamo odgovor na pitanje svih pitanja: Šta jesti za ručak na poslu, a ne prekršiti nijedno pravilo

Da li postoji način da istrajemo u odluci da na poslu, a i van njega, jedemo zdravo i balansirano?

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.