grazia

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome. Upustite se u ovu gastro avanturu, nećete zažaliti!

Jelo je dobilo ime po nazivu testenine (maflada), što ne čudi budući da je Italija poznata po bezbroj proizvođača najrazličitijih testa. Naravno, vi ćete odabrati onu koju inače preferirate.

Sastojci:

  • 500 g testenine 
  • 5 kašika maslinovog ulja 
  • 400 g pilećeg filea
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 supena kašika italijanskog začina
  • 100 ml belog vina
  • 2 supene kašike soka od limuna
  • 300 ml neutralne pavlake
  • prstohvat soli
  • 100 g parmezana

Paradajz sos:

  • 300 g paradajza (pelat) 
  • 2 lovorova lista
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica šećera 
  • so po ukusu
  • 2 kašike crvenog vina
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica origana

Priprema:

Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Možete koristiti koju god testeninu želite. Kad bude gotova, ocedite iz vode i ostavite da se ohladi. Ugrejte ekstra devičansko maslinovo ulje i stavite u njega pileće meso, prethodno isečeno na manje komade. Dodajte izgnječene čenove belog luka i pržite dok meso ne počne da se rumeni.

Nakon toga pospite biberom i italijanskim začinom. Sipajte belo vino, sok od limuna i pavlaku. Pospite prstohvatom soli i promešajte. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 15 minuta. Nakon toga skinite sa vatre i dodajte testeninu. Promešajte da se sastojci ravnomerno pomešaju.

Pripremite paradajz sos tako što prvo paradajz (pelat) staviti na vatru. Dodajte lovorov list i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu. Nakon toga dodajte izgnječen beli luk, smeđi šećer, so po ukusu, ekstra devičansko maslinovo ulje, crno vino, bosiljak i origano.

Testeninu sa piletinom servirajte na tanjiru, odozgo prelijte paradajz sosom i pospite rendanim parmezanom ili drugim sirom po želji.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti