Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome. Upustite se u ovu gastro avanturu, nećete zažaliti!

Jelo je dobilo ime po nazivu testenine (maflada), što ne čudi budući da je Italija poznata po bezbroj proizvođača najrazličitijih testa. Naravno, vi ćete odabrati onu koju inače preferirate.

Sastojci:

  • 500 g testenine 
  • 5 kašika maslinovog ulja 
  • 400 g pilećeg filea
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 supena kašika italijanskog začina
  • 100 ml belog vina
  • 2 supene kašike soka od limuna
  • 300 ml neutralne pavlake
  • prstohvat soli
  • 100 g parmezana

Paradajz sos:

  • 300 g paradajza (pelat) 
  • 2 lovorova lista
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica šećera 
  • so po ukusu
  • 2 kašike crvenog vina
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica origana

Priprema:

Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Možete koristiti koju god testeninu želite. Kad bude gotova, ocedite iz vode i ostavite da se ohladi. Ugrejte ekstra devičansko maslinovo ulje i stavite u njega pileće meso, prethodno isečeno na manje komade. Dodajte izgnječene čenove belog luka i pržite dok meso ne počne da se rumeni.

Nakon toga pospite biberom i italijanskim začinom. Sipajte belo vino, sok od limuna i pavlaku. Pospite prstohvatom soli i promešajte. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 15 minuta. Nakon toga skinite sa vatre i dodajte testeninu. Promešajte da se sastojci ravnomerno pomešaju.

Pripremite paradajz sos tako što prvo paradajz (pelat) staviti na vatru. Dodajte lovorov list i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu. Nakon toga dodajte izgnječen beli luk, smeđi šećer, so po ukusu, ekstra devičansko maslinovo ulje, crno vino, bosiljak i origano.

Testeninu sa piletinom servirajte na tanjiru, odozgo prelijte paradajz sosom i pospite rendanim parmezanom ili drugim sirom po želji.

Foto: Shutterstock