grazia

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Reč karpačo se odnosi na sva jela koja se sastoje od sirovih namirnica, iseckanih na tanke komade koji se ređaju u neprekinuti niz.

Jelo je nastalo tako što je grofica Amaija Nani Mocenigo od svog kuvara tražila da joj pripremi obrok os sirovog mesa, a da nije tatarski biftek. On se dosetio, tako što je goveđi file iseckao na tanke kriške i prelio ga sosom od majoneza.

Karpačo (Carpaccio) je grofovski delikates, nastao u Veneciji, a ime je dobio po slikaru Vitoriju Karpaču, jer je jelo postalo popularno u veme dok je on u gradu gondola imao izložbu, na kojoj su dominirali crvenkasti i bež tonovi, boje karpača.

Sastojci:

  • 4 velike sirove cvekle 
  • 1 crveni grejpfrut
  • kozji sir
  • 2 kašike gustog balzamiko sirćeta
  •  ekstradevičansko maslinovo ulje
  • 1 limun
  • 2 pune kašičice dižon senfa
  • 1 kašika vuster sosa
  • 1 supena kašika jogurta bez masti
  • 50 g rukole

Priprema:

Očistite cveklu i isecite je na kolutove na oko jedan milimetar debljine i stavite u veliku činiju. Prelijte balzamiko sirćetom, a zatim dodajte jednu kašiku ulja i dobar prstohvat morske soli, pa iscedite sok od pola limuna. Mešajte dok svaki komadić ne bude dobro promešan i uvaljan u limunov sok, jer to će da da ukus i da omekša cveklu.

Za preliv umutite senf, vuster sos i jogurt sa preostalim limunovim sokom i 4 kašike ulja, zatim probajte, pa začinite dodatno po ukusu i sipajte ga u teglu ili bokal. Poređajte cveklu preko velikog tanjira za serviranje i dodajte rukolu. Prelijte dresingom preko cvekle i rukole, a sa strane možete da servirate malo toplog hrskavog hleba, kozjeg sira i kriške crvenog grejpfruta.

Ono što je izuzetno kod ovog recepta jeste procenat kalorija koji iznosi 184, što ga čini izuzetno zdravim, ukusnim, a uz sve to i sasvim neuobičajenim.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Dimmidisi - recite DA zdravim i ukusnim obrocima!

Intervju sa rukovodiocem komercijalnog sektora La Linea Verde - Irenom Dani.

GASTRO

Osvežite se i produžite leto

Lidl je sve već pripremio za Vas!

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.