grazia

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Reč karpačo se odnosi na sva jela koja se sastoje od sirovih namirnica, iseckanih na tanke komade koji se ređaju u neprekinuti niz.

Jelo je nastalo tako što je grofica Amaija Nani Mocenigo od svog kuvara tražila da joj pripremi obrok os sirovog mesa, a da nije tatarski biftek. On se dosetio, tako što je goveđi file iseckao na tanke kriške i prelio ga sosom od majoneza.

Karpačo (Carpaccio) je grofovski delikates, nastao u Veneciji, a ime je dobio po slikaru Vitoriju Karpaču, jer je jelo postalo popularno u veme dok je on u gradu gondola imao izložbu, na kojoj su dominirali crvenkasti i bež tonovi, boje karpača.

Sastojci:

  • 4 velike sirove cvekle 
  • 1 crveni grejpfrut
  • kozji sir
  • 2 kašike gustog balzamiko sirćeta
  •  ekstradevičansko maslinovo ulje
  • 1 limun
  • 2 pune kašičice dižon senfa
  • 1 kašika vuster sosa
  • 1 supena kašika jogurta bez masti
  • 50 g rukole

Priprema:

Očistite cveklu i isecite je na kolutove na oko jedan milimetar debljine i stavite u veliku činiju. Prelijte balzamiko sirćetom, a zatim dodajte jednu kašiku ulja i dobar prstohvat morske soli, pa iscedite sok od pola limuna. Mešajte dok svaki komadić ne bude dobro promešan i uvaljan u limunov sok, jer to će da da ukus i da omekša cveklu.

Za preliv umutite senf, vuster sos i jogurt sa preostalim limunovim sokom i 4 kašike ulja, zatim probajte, pa začinite dodatno po ukusu i sipajte ga u teglu ili bokal. Poređajte cveklu preko velikog tanjira za serviranje i dodajte rukolu. Prelijte dresingom preko cvekle i rukole, a sa strane možete da servirate malo toplog hrskavog hleba, kozjeg sira i kriške crvenog grejpfruta.

Ono što je izuzetno kod ovog recepta jeste procenat kalorija koji iznosi 184, što ga čini izuzetno zdravim, ukusnim, a uz sve to i sasvim neuobičajenim.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš.