Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Reč karpačo se odnosi na sva jela koja se sastoje od sirovih namirnica, iseckanih na tanke komade koji se ređaju u neprekinuti niz.

Jelo je nastalo tako što je grofica Amaija Nani Mocenigo od svog kuvara tražila da joj pripremi obrok os sirovog mesa, a da nije tatarski biftek. On se dosetio, tako što je goveđi file iseckao na tanke kriške i prelio ga sosom od majoneza.

Karpačo (Carpaccio) je grofovski delikates, nastao u Veneciji, a ime je dobio po slikaru Vitoriju Karpaču, jer je jelo postalo popularno u veme dok je on u gradu gondola imao izložbu, na kojoj su dominirali crvenkasti i bež tonovi, boje karpača.

Sastojci:

  • 4 velike sirove cvekle 
  • 1 crveni grejpfrut
  • kozji sir
  • 2 kašike gustog balzamiko sirćeta
  •  ekstradevičansko maslinovo ulje
  • 1 limun
  • 2 pune kašičice dižon senfa
  • 1 kašika vuster sosa
  • 1 supena kašika jogurta bez masti
  • 50 g rukole

Priprema:

Očistite cveklu i isecite je na kolutove na oko jedan milimetar debljine i stavite u veliku činiju. Prelijte balzamiko sirćetom, a zatim dodajte jednu kašiku ulja i dobar prstohvat morske soli, pa iscedite sok od pola limuna. Mešajte dok svaki komadić ne bude dobro promešan i uvaljan u limunov sok, jer to će da da ukus i da omekša cveklu.

Za preliv umutite senf, vuster sos i jogurt sa preostalim limunovim sokom i 4 kašike ulja, zatim probajte, pa začinite dodatno po ukusu i sipajte ga u teglu ili bokal. Poređajte cveklu preko velikog tanjira za serviranje i dodajte rukolu. Prelijte dresingom preko cvekle i rukole, a sa strane možete da servirate malo toplog hrskavog hleba, kozjeg sira i kriške crvenog grejpfruta.

Ono što je izuzetno kod ovog recepta jeste procenat kalorija koji iznosi 184, što ga čini izuzetno zdravim, ukusnim, a uz sve to i sasvim neuobičajenim.

Foto: Shutterstock

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.