Recept dana: Kolač od šargarepe

Sigurno se pitate otkud šargarepa u kolaču, kada se kod nas isključivo stavlja u slana jela. Iako u našoj slatkoj tradiciji nije odomaćena namirnica, u mnogim zemljama se koristi u pravljenju različitih slatkiša. Mi vam dajemo recept za tradicionalni švajcarski kolač, koji vas neće ostaviti ravnodušnim i poželećete ponovo da ga napravite. Možete mu dodati seckane orahe (u sastojcima ih nema), ukoliko želite da ga obogatite i preliti glazurom. Ako želite da izgleda dekorativnije, kolač pecite u rebrastom plehu za komisbrot ili kuglof.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 350 g šećera
  • 350 g sitno rendane šargarepe
  • 400 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • prašak za pecivo
  • 100 g suvog grožđa
  • rendana kora i sok od jednog limuna
  • 1 vanilin šećera
  • kašičica cimeta

Priprema:

Izmešati jaje sa šećerom, pa dodati rendanu šargarepu, ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu dodati suvo grožđe, rendanu koricu limuna i vanilin šećer. Sve ravnomerno sjediniti, pa sipati u pleh, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.

Pečeni i ohlađeni kolač možete preliti glazurom od šećera ili čokolade, ili samo posuti šećerom u prahu.

Foto: Shutterstock