grazia

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Sigurno se pitate otkud šargarepa u kolaču, kada se kod nas isključivo stavlja u slana jela. Iako u našoj slatkoj tradiciji nije odomaćena namirnica, u mnogim zemljama se koristi u pravljenju različitih slatkiša. Mi vam dajemo recept za tradicionalni švajcarski kolač, koji vas neće ostaviti ravnodušnim i poželećete ponovo da ga napravite. Možete mu dodati seckane orahe (u sastojcima ih nema), ukoliko želite da ga obogatite i preliti glazurom. Ako želite da izgleda dekorativnije, kolač pecite u rebrastom plehu za komisbrot ili kuglof.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 350 g šećera
  • 350 g sitno rendane šargarepe
  • 400 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • prašak za pecivo
  • 100 g suvog grožđa
  • rendana kora i sok od jednog limuna
  • 1 vanilin šećera
  • kašičica cimeta

Priprema:

Izmešati jaje sa šećerom, pa dodati rendanu šargarepu, ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu dodati suvo grožđe, rendanu koricu limuna i vanilin šećer. Sve ravnomerno sjediniti, pa sipati u pleh, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.

Pečeni i ohlađeni kolač možete preliti glazurom od šećera ili čokolade, ili samo posuti šećerom u prahu.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti