grazia

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Sigurno se pitate otkud šargarepa u kolaču, kada se kod nas isključivo stavlja u slana jela. Iako u našoj slatkoj tradiciji nije odomaćena namirnica, u mnogim zemljama se koristi u pravljenju različitih slatkiša. Mi vam dajemo recept za tradicionalni švajcarski kolač, koji vas neće ostaviti ravnodušnim i poželećete ponovo da ga napravite. Možete mu dodati seckane orahe (u sastojcima ih nema), ukoliko želite da ga obogatite i preliti glazurom. Ako želite da izgleda dekorativnije, kolač pecite u rebrastom plehu za komisbrot ili kuglof.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 350 g šećera
  • 350 g sitno rendane šargarepe
  • 400 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • prašak za pecivo
  • 100 g suvog grožđa
  • rendana kora i sok od jednog limuna
  • 1 vanilin šećera
  • kašičica cimeta

Priprema:

Izmešati jaje sa šećerom, pa dodati rendanu šargarepu, ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu dodati suvo grožđe, rendanu koricu limuna i vanilin šećer. Sve ravnomerno sjediniti, pa sipati u pleh, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.

Pečeni i ohlađeni kolač možete preliti glazurom od šećera ili čokolade, ili samo posuti šećerom u prahu.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš.