GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g omekšalog putera
  • 160 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • esencija ruma
  • 3 jaja
  • 4 žumanceta
  • 300 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 1 kg šljiva
  • 200 g pekmeza (po izboru)

Za premaz-penu:

  • 4 belanca
  • 100 g šećera u prahu
  • 60 ml ulja
  • 1 kesica pudinga od vanile

Priprema:

Mikserom penasto umutite puter, pa malo, pomalo dodajte šećer i vanilin šećer, sve vreme muteći. Dodati jedno po jedno celo jaje i svaki put dobro umutiti i na kraju dodavati samo žumanca.

Kad su svi sastojci ravnomerno umućeni, dodavati po malo brašna, koje ste izmešali sa praškom za pecivo. Testo sipati u podmazan pleh, poravnati ga i preko njega namazati pekmez, pa preko pekmeza poređati šljive koje ste prethodno prepolovili.

Potom, napraviti penu od belanaca, tako što ćete umutiti belanca sa šećerom u prahu i na kraju dodati puding od vanile i sve lepo umutiti. Ovu smesu preliti preko šljiva. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 45 minuta na 180 C. Možete kolač prekriti folijom, pa pred kraj pečenja skinuti foliju, kako se pena ne bi pre vremena stvrdnula, a kolač unutra ostao sirov. Svakako je bolje peći ga duže na nešto nižoj temperaturi, nego ga prepeći.

Foto: Shutterstock