grazia

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g omekšalog putera
  • 160 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • esencija ruma
  • 3 jaja
  • 4 žumanceta
  • 300 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 1 kg šljiva
  • 200 g pekmeza (po izboru)

Za premaz-penu:

  • 4 belanca
  • 100 g šećera u prahu
  • 60 ml ulja
  • 1 kesica pudinga od vanile

Priprema:

Mikserom penasto umutite puter, pa malo, pomalo dodajte šećer i vanilin šećer, sve vreme muteći. Dodati jedno po jedno celo jaje i svaki put dobro umutiti i na kraju dodavati samo žumanca.

Kad su svi sastojci ravnomerno umućeni, dodavati po malo brašna, koje ste izmešali sa praškom za pecivo. Testo sipati u podmazan pleh, poravnati ga i preko njega namazati pekmez, pa preko pekmeza poređati šljive koje ste prethodno prepolovili.

Potom, napraviti penu od belanaca, tako što ćete umutiti belanca sa šećerom u prahu i na kraju dodati puding od vanile i sve lepo umutiti. Ovu smesu preliti preko šljiva. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 45 minuta na 180 C. Možete kolač prekriti folijom, pa pred kraj pečenja skinuti foliju, kako se pena ne bi pre vremena stvrdnula, a kolač unutra ostao sirov. Svakako je bolje peći ga duže na nešto nižoj temperaturi, nego ga prepeći.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Osvežavajući čiz-kejk od pomorandže

Poslastica kojoj je teško odoleti, svi je vole, čak i oni koji nisu ljubitelji slatkiša.

GASTRO

Recept dana: Savršeni ćevapi na naš način

Mi vam predstavljamo recept koji se sastoji od svinjskog i junećeg mesa sa začinima, a koje možete ispeći kod kuće.

GASTRO

Recept dana: Šarena čorba

Tokom hladnih zimskih dana nema ništa bolje i korisnije od tanjira tople čorbe.

GASTRO

Recept dana: Topla salata od prokelja sa kruškama i brusnicama

Ova zanimljiva kombinacija će vas oduševiti, čak i one koji ne vole opori ukus prokelja, jer u fuziji sa slatkastom kruškom i brusnicom dobija potpuno novi ukus.

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.