grazia

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g omekšalog putera
  • 160 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • esencija ruma
  • 3 jaja
  • 4 žumanceta
  • 300 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 1 kg šljiva
  • 200 g pekmeza (po izboru)

Za premaz-penu:

  • 4 belanca
  • 100 g šećera u prahu
  • 60 ml ulja
  • 1 kesica pudinga od vanile

Priprema:

Mikserom penasto umutite puter, pa malo, pomalo dodajte šećer i vanilin šećer, sve vreme muteći. Dodati jedno po jedno celo jaje i svaki put dobro umutiti i na kraju dodavati samo žumanca.

Kad su svi sastojci ravnomerno umućeni, dodavati po malo brašna, koje ste izmešali sa praškom za pecivo. Testo sipati u podmazan pleh, poravnati ga i preko njega namazati pekmez, pa preko pekmeza poređati šljive koje ste prethodno prepolovili.

Potom, napraviti penu od belanaca, tako što ćete umutiti belanca sa šećerom u prahu i na kraju dodati puding od vanile i sve lepo umutiti. Ovu smesu preliti preko šljiva. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 45 minuta na 180 C. Možete kolač prekriti folijom, pa pred kraj pečenja skinuti foliju, kako se pena ne bi pre vremena stvrdnula, a kolač unutra ostao sirov. Svakako je bolje peći ga duže na nešto nižoj temperaturi, nego ga prepeći.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti