grazia

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g omekšalog putera
  • 160 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • esencija ruma
  • 3 jaja
  • 4 žumanceta
  • 300 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 1 kg šljiva
  • 200 g pekmeza (po izboru)

Za premaz-penu:

  • 4 belanca
  • 100 g šećera u prahu
  • 60 ml ulja
  • 1 kesica pudinga od vanile

Priprema:

Mikserom penasto umutite puter, pa malo, pomalo dodajte šećer i vanilin šećer, sve vreme muteći. Dodati jedno po jedno celo jaje i svaki put dobro umutiti i na kraju dodavati samo žumanca.

Kad su svi sastojci ravnomerno umućeni, dodavati po malo brašna, koje ste izmešali sa praškom za pecivo. Testo sipati u podmazan pleh, poravnati ga i preko njega namazati pekmez, pa preko pekmeza poređati šljive koje ste prethodno prepolovili.

Potom, napraviti penu od belanaca, tako što ćete umutiti belanca sa šećerom u prahu i na kraju dodati puding od vanile i sve lepo umutiti. Ovu smesu preliti preko šljiva. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 45 minuta na 180 C. Možete kolač prekriti folijom, pa pred kraj pečenja skinuti foliju, kako se pena ne bi pre vremena stvrdnula, a kolač unutra ostao sirov. Svakako je bolje peći ga duže na nešto nižoj temperaturi, nego ga prepeći.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Sveže pecivo u Lidl pekarama u bilo koje doba dana

Najvoljeni asortiman iz Lidl prodavnica je onaj koji nude Lidl pekare.

GASTRO

Dimmidisi - recite DA zdravim i ukusnim obrocima!

Intervju sa rukovodiocem komercijalnog sektora La Linea Verde - Irenom Dani.

GASTRO

Osvežite se i produžite leto

Lidl je sve već pripremio za Vas!

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.