grazia

GASTRO

Recept dana: Krempita na naš način

Tajna dobre krempite krije se u kuvanom filu i aromi vanile. Ukoliko volite kremaste kolače, bolji izbor od ovoga ne postoji. Odvojte malo vremena - i uverite se.

Kada se kaže krempita, prva asocijacija je poslastičarnica, ali malo je onih gde možete naći krempitu napravljenu na starinski način. Ovaj recept je malo modifikovan u smislu da ne razvlačite kore, već da ih kupite gotove, kako bi što lakše i brže napravili ovu predivnu poslasticu.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 350 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera ili šipka vanile
  • 2 kašike brašna
  • 1250 ml mleka
  • 200 g gustina
  • 200 g šlaga
  • 250 ml vode

Za finiš, dekoraciju:

  • šećer u prahu
  • ili glazura od čokolade za kuvanje (100 g)

Za testo:

  • pakovanje lisnatog testa ili testa za krempitu
  • ili petit beurre keks

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti žumanca sa 250 ml mleka, gustinom i brašnom. U preostalu količinu mleka dodati vodu i 200 g šećera, staviti na šporet i kada provri dodati umućena žumanca i kuvati dok ne postane gust krem.

Potom, umutiti belanca sa preostalim šećerom i lagano umutiti u još topao krem. Kada se malo prohladi, krem razliti na podlogu za krempitu (kore ili keks, u zavisnosti šta više volite ili šta vam je lakše). Preko krema stavite još jedan sloj kora i prelijte glazurom od čokolade.

Ukoliko se odlučite za keks umesto lisnatog testa, potebno ga je blago natopiti u mleko. Na kraju, krempitu posuti preh šećerom ili slojem glazure od crne čokolade.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Šarena čorba

Tokom hladnih zimskih dana nema ništa bolje i korisnije od tanjira tople čorbe.

GASTRO

Recept dana: Topla salata od prokelja sa kruškama i brusnicama

Ova zanimljiva kombinacija će vas oduševiti, čak i one koji ne vole opori ukus prokelja, jer u fuziji sa slatkastom kruškom i brusnicom dobija potpuno novi ukus.

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Idealno jelo za sve one koji obožavaju sarmu. Sastojci su isti, baš kao i ukus, ali mnogo lakše se pravi.

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Saznajte šta znači reč karpačo i kako se pravi ova grofovska delicija.