Recept dana: Krempita na naš način

Tajna dobre krempite krije se u kuvanom filu i aromi vanile. Ukoliko volite kremaste kolače, bolji izbor od ovoga ne postoji. Odvojte malo vremena – i uverite se.

Kada se kaže krempita, prva asocijacija je poslastičarnica, ali malo je onih gde možete naći krempitu napravljenu na starinski način. Ovaj recept je malo modifikovan u smislu da ne razvlačite kore, već da ih kupite gotove, kako bi što lakše i brže napravili ovu predivnu poslasticu.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 350 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera ili šipka vanile
  • 2 kašike brašna
  • 1250 ml mleka
  • 200 g gustina
  • 200 g šlaga
  • 250 ml vode

Za finiš, dekoraciju:

  • šećer u prahu
  • ili glazura od čokolade za kuvanje (100 g)

Za testo:

  • pakovanje lisnatog testa ili testa za krempitu
  • ili petit beurre keks

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti žumanca sa 250 ml mleka, gustinom i brašnom. U preostalu količinu mleka dodati vodu i 200 g šećera, staviti na šporet i kada provri dodati umućena žumanca i kuvati dok ne postane gust krem.

Potom, umutiti belanca sa preostalim šećerom i lagano umutiti u još topao krem. Kada se malo prohladi, krem razliti na podlogu za krempitu (kore ili keks, u zavisnosti šta više volite ili šta vam je lakše). Preko krema stavite još jedan sloj kora i prelijte glazurom od čokolade.

Ukoliko se odlučite za keks umesto lisnatog testa, potebno ga je blago natopiti u mleko. Na kraju, krempitu posuti preh šećerom ili slojem glazure od crne čokolade.

Foto: Shutterstock