grazia

GASTRO

Recept dana: Musaka sa patlidžanom

Jedinstven ukus patlidžana mnogi obožavaju i redovno je na meniju mediteranske kuhinje. Može da bude pržen, pečen, kuvan, kao samostalno jelo ili u kombinaciji sa drugim namirnicama poput mesa. Ne bez razloga, nazivaju ga hranom za mozak, budući da je bogat različitim mineralnim solima, dijetetskim vlaknima i fitonutrientima koji imaju antioksidativno dejstvo - i niske je kalorijske vrednosti.

Jedina mana mu je pomalo gorak ukus, koji ima zahvaljujući eteričnim uljima koje sadrži, zbog koga je kod nekih nerado na trpezi. Međutim, i za to ima rešenja. Kako bi ublažili gorčinu, isečene komade treba posoliti i ostaviti da odstoje bar pola sata, što će ublažiti gorak ukus. Ukoliko ga kuvate u komadu, potrebno je da ga probušite viljuškom na nekoliko mesta, a ako ga pečete u rerni, neka to bude na 180C, dvadesetak minuta.

Ova musaka će se svima dopasti jer je u kombinaciji sa pečenim crvenim paprikama koje imaju slatkast ukus.

SASTOJCI:

  • 1 veliki plavi patlidžan
  • 6 crvenih pečenih paprika
  • 250 g mlevenog mesa
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1dl suvog belog vina
  • 3-4 kašike paradajz soka
  • začini: so, biber, timijan
  • 2 jaja, 2 kašike bršana, 2 čaše mleka i pavlaka 
  • kačkavalj

PRIPREMA:

Skuvajte patlidžan, kada se prohladi oljuštite ga i isecite na tanje kriške, stavite u činiju i posolite.

Na malo ulja, izdinstajte luk, dodajte mleveno meso, so, biber i timijan. Nalijte vinom i pustite da se ukrčka dok tečnost ispari.

Dno tepsije podmažite uljem, pa poređajte red patlidžana, prelijte paradajz sokom, rasporedite mleveno meso, potom ređajte pečene paprike, sloj mesa i prekrijte još jednim slojem patlidžana. Odozgo stavite komade kačkavalja. Smesom od 2 jaja prelijte musaku i pecite oko pola sata na 200 C.

Fotografija: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni kolač sa lešnicima i džemom

Ovo je jedan od onih sočnih kolača koji kada probate, ne možete da se zaustavite.

GASTRO

Recept dana: Preukusna pileća krem čorba

Odličan način da započnete nedeljni ručak, a može biti i samostalni obrok.

GASTRO

Recept dana: Slasne jabuke u šlafroku

Ukoliko volite palačinke, ovo je pravi predlog za vas!

GASTRO

Recept dana: Sjajna carska pita

Neka vam dan počne carski uz ovu preukusnu slanu đakoniju koja se očas posla pravi!

GASTRO

Omiljena poslastica Kejt Midlton: Tajni recept jednostavnog i ukusnog royal kolača

Zdravija verzija slatkiša koju ćete poželeti odmah da isprobate.

GASTRO

Recept dana: Jesenji čiz kejk sa bundevom

Proslavite dolazak jeseni sa njegovom kraljicom - bundevom!

GASTRO

Recept dana: Salata koja je prava vitaminska bomba

Barem jedan dan u sedmici bombardujte svoj organizam zdravljem!

GASTRO

Recept dana: Neobični rižoto sa cveklom i pečurkama

Dekorativno, ukusno, brzo. Obrok po vašoj meri!

GASTRO

Recept dana: Sorbet od dinje i lubenice, predivna koktel-poslastica

Pozovite prijatelje na druženje i pozdravite se sa letom uz ovu predivnu koktel-poslasticu!

GASTRO

Barista nam je otkrio kako da pripremimo savršenu kafu - kod kuće

Više nećete morati da idete u kafić kako biste uživali u omiljenom ukusu.

GASTRO

Recept dana: Salata od tunjevine i pirinča idealna za dane kada ne znate šta da kuvate

Odlična ideja za obrok "na brzaka". Zdravo, hranljivo, ukusno, brzo, ima li šta lepše?!

GASTRO

Recept dana: Brzi musli keksići koje morate da probate

Dvadesetak minuta vam je potrebno da napravite zdravu, slatku grickalicu, idealnu za predah uz kafu ili čaj.

GASTRO

Recept dana: Zdrava i ukusna pita od spelte, spanaća i feta sira

Hrskavo testo, bogato semenkama, zahvaljujući kombinaciji dva tipa brašna, mami nepca.

GASTRO

Recept dana: Najlakši način za pripremu "banana hleba"

Čuveni banana bread pravi se na mnogo načina, a mi vam predstavljamo najjednostavniji i najbrži.