Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi? Istinski sladokusci biće oduševljeni novim zavodljivim ukusom kestena, najboljeg vesnika jeseni.

1. SLOJ

  • 500 g mlevenog keksa
  • 300 g šećera
  • 250 g putera (ili margarina)
  • 5 kašika kakaoa

2. SLOJ

  • 500 g kesten pirea (dva pakovanja)
  • 120 g šećera u prahu
  • 125 g putera
  • 5 g želatina
  • 1 kašika ruma

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U manju šerpu sipajte 1 dl vode i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne rastvori. U drugoj većoj posudi pomešajte mleveni keks i kakao, pa prelijte šećernim rastvorom i sve ravnomerno izmešajte. Posebno izmiksajte puter i dodajte ga u smesu. U odgovrarajuću posudu (manji pleh ili tacnu) utapkajte dobijenu smesu, formirajući koru.

Potom, umutite puter sa šećerom u prahu, dodajte kesten pire i rum. Sve izmiksajte. Želatin prelijte sa dve kašike vode i ostavite da nabubri, pa ga stavite na tihu vatru da proključa. Posle toga, lagano sipajte želatin u smesu sa kestenom, muteći mikserom najmanjom brzinom.

Gotov fil rasporedite preko prvog sloja i lepo poravnajte.

Na kraju, napravite glazuru od čokolade i prelijte bajaderu. Ostavite u frižideru da se stegne. Isecite na štanglice željene veličine.

Foto: Shutterstock