grazia

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi? Istinski sladokusci biće oduševljeni novim zavodljivim ukusom kestena, najboljeg vesnika jeseni.

1. SLOJ

  • 500 g mlevenog keksa
  • 300 g šećera
  • 250 g putera (ili margarina)
  • 5 kašika kakaoa

2. SLOJ

  • 500 g kesten pirea (dva pakovanja)
  • 120 g šećera u prahu
  • 125 g putera
  • 5 g želatina
  • 1 kašika ruma

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U manju šerpu sipajte 1 dl vode i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne rastvori. U drugoj većoj posudi pomešajte mleveni keks i kakao, pa prelijte šećernim rastvorom i sve ravnomerno izmešajte. Posebno izmiksajte puter i dodajte ga u smesu. U odgovrarajuću posudu (manji pleh ili tacnu) utapkajte dobijenu smesu, formirajući koru.

Potom, umutite puter sa šećerom u prahu, dodajte kesten pire i rum. Sve izmiksajte. Želatin prelijte sa dve kašike vode i ostavite da nabubri, pa ga stavite na tihu vatru da proključa. Posle toga, lagano sipajte želatin u smesu sa kestenom, muteći mikserom najmanjom brzinom.

Gotov fil rasporedite preko prvog sloja i lepo poravnajte.

Na kraju, napravite glazuru od čokolade i prelijte bajaderu. Ostavite u frižideru da se stegne. Isecite na štanglice željene veličine.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Dinstani pileći bataci sa bukovačom i čeri paradajzom

Probajte piletinu na drugi način, u kombinaciji aroma koje će vas oduševiti.

GASTRO

Ovi beogradski restorani proglašeni su najboljim od strane svetskih stručnjaka

Beograd je dobio svoj prvi MICHELIN vodič koji obuhvata 14 restorana raznolikih kuhinja.

GASTRO

4 načina za kombinovanje hrane i vina

Ko kaže da uz morsku hranu uvek ide belo vino, a uz biftek crveno? Otkrivamo vam kako da ritual obedovanja uz rajski napitak bude naročito iskustvo.

GASTRO

10 namirnica koje sadrže NULA kalorija

Povrće koje vam predstavljamo ne goji, a sadrži pregršt hranljivih sastojaka.

GASTRO

Recept dana: Punjena pečena jabuka, jesenja delicija

Sočna, dijetalna poslastica kao stvorena za jesenje dane kada je izbor jabuka u punom jeku.

GASTRO

Energetska bomba u čaši: Napitak koji vam momentalno daje energiju

Probajte, energiju ćete brzo povratiti i biti orni za obaveze koje vas čekaju tog dana.

GASTRO

Recept dana: Potaž od celera, savršen za detoks organizma

Idealan za detoksikaciju organizma posle praznične trpeze. (Budite na vreme informisani!)

GASTRO

Recept dana: Prevrnuti kolač sa mandarinama

Zasladite nedeljni ručak ovom sočnom poslasticom, čija priprema vam neće oduzeti mnogo vremena.

GASTRO

Recept dana: Pasta sa pestom od sremuša i pečenih lešnika

Probajte nešto drugačije, testeninu bez mesa, bez paradajz sosa, bez pavlake za kuvanje.

GASTRO

4 recepta za ukusan, zdrav doručak

Domaći namazi i salate uvek su dobra ideja za obrok.

GASTRO

Postanite majstor za sendviče: 6 saveta za mala remek-dela, kao stvorena za kućna okupljanja

Mali zalogaji, sendvičići ili kanapei, kako god ih nazvali, uvek su dobra ideja za posluženje. Svi ih vole jer asociraju na detnjstvo i proslavu rođendana.

GASTRO

6 predloga za ukusnu večeru koja ne goji

Probajte ova zdrava jela koja će vam pomoći u detoksikaciji i gubitku kilograma.

GASTRO

Recept dana: Krempita na naš način

Tajna dobre krempite krije se u kuvanom filu i aromi vanile.

GASTRO

Recept dana: Američke čokoladne korpice sa kikiriki puterom

Reč je o zdravom slatkišu koji ćete brzo i lako napraviti.

GASTRO

Započnite dan zdravo: Grčki jogurt sa ovsenim pahuljicama i voćem

Grčki jogurt ima izvanredna nutritivna svojstva, sadrži kalcijum, protein, probiotik, jod i vitamin B12.