grazia

GASTRO

Recept dana: Neobična lazanja sa bundevom, blitvom i sirom

Niskokaloričan ručak sa tri vrste sira osvojiće i one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa.

Sastojci:

  • 400 g pirea od bundeve
  • 350 g sitnog neslanog sira
  • 300 g blanširane blitve (sitno iseckane)
  • šolja mleka
  • 200 g mocarele
  • 50 g parmezana
  • 10 listova testa za lazanje (suvih)
  • so, biber
  • muskatni orah u prahu
  • peršunovo lišće
  • pinjoli (po želji)

Priprema:

Najpre napravite pire od bundeve (ispečena ili skuvana, pa izblendirana) i skuvajte blitvu, pa je sitno iseckajte.

U dubljoj činiji izmešajte bundevu i polovinu neslanog sitnog sira, mleko, sitno seckano peršunovo lišće i začinite. U drugoj posudi pomešajte blitvu sa preostalim sitnim sirom, polovinom mocarele i sa malo parmezana i začinite muskatnim oraščićem.

Dno vatrostalne posude premažite sa malo putera. Stavite nekoliko kašika nadeva od bundeve i sira na dno, pa pokrijte sa tri lista lazanje. Potom, namažite pire od bundeve i sira, tri lista testa i tako sve dok ne potrošite materijal (voditi računa da poslednji sloj bude pire od bundeve i sira. Na kraju, posuti preostalom mocarelom i parmezanom.

Posudu prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta. Pred kraj pečenja, skinite foliju i ostavite da testo dobije zlatno-žutu koricu, a lazanju možete posuti i pečenim pinjolima.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Dinstani pileći bataci sa bukovačom i čeri paradajzom

Probajte piletinu na drugi način, u kombinaciji aroma koje će vas oduševiti.

GASTRO

Ovi beogradski restorani proglašeni su najboljim od strane svetskih stručnjaka

Beograd je dobio svoj prvi MICHELIN vodič koji obuhvata 14 restorana raznolikih kuhinja.

GASTRO

4 načina za kombinovanje hrane i vina

Ko kaže da uz morsku hranu uvek ide belo vino, a uz biftek crveno? Otkrivamo vam kako da ritual obedovanja uz rajski napitak bude naročito iskustvo.

GASTRO

10 namirnica koje sadrže NULA kalorija

Povrće koje vam predstavljamo ne goji, a sadrži pregršt hranljivih sastojaka.

GASTRO

Recept dana: Punjena pečena jabuka, jesenja delicija

Sočna, dijetalna poslastica kao stvorena za jesenje dane kada je izbor jabuka u punom jeku.

GASTRO

Energetska bomba u čaši: Napitak koji vam momentalno daje energiju

Probajte, energiju ćete brzo povratiti i biti orni za obaveze koje vas čekaju tog dana.

GASTRO

Recept dana: Potaž od celera, savršen za detoks organizma

Idealan za detoksikaciju organizma posle praznične trpeze. (Budite na vreme informisani!)

GASTRO

Recept dana: Prevrnuti kolač sa mandarinama

Zasladite nedeljni ručak ovom sočnom poslasticom, čija priprema vam neće oduzeti mnogo vremena.

GASTRO

Recept dana: Pasta sa pestom od sremuša i pečenih lešnika

Probajte nešto drugačije, testeninu bez mesa, bez paradajz sosa, bez pavlake za kuvanje.

GASTRO

4 recepta za ukusan, zdrav doručak

Domaći namazi i salate uvek su dobra ideja za obrok.

GASTRO

Postanite majstor za sendviče: 6 saveta za mala remek-dela, kao stvorena za kućna okupljanja

Mali zalogaji, sendvičići ili kanapei, kako god ih nazvali, uvek su dobra ideja za posluženje. Svi ih vole jer asociraju na detnjstvo i proslavu rođendana.

GASTRO

6 predloga za ukusnu večeru koja ne goji

Probajte ova zdrava jela koja će vam pomoći u detoksikaciji i gubitku kilograma.

GASTRO

Recept dana: Krempita na naš način

Tajna dobre krempite krije se u kuvanom filu i aromi vanile.

GASTRO

Recept dana: Američke čokoladne korpice sa kikiriki puterom

Reč je o zdravom slatkišu koji ćete brzo i lako napraviti.

GASTRO

Započnite dan zdravo: Grčki jogurt sa ovsenim pahuljicama i voćem

Grčki jogurt ima izvanredna nutritivna svojstva, sadrži kalcijum, protein, probiotik, jod i vitamin B12.