Recept dana: Osvežavajući mus od kajsija

Reč mus (mousse) francuskog je porekla i znači pena. Služi se uvek kao hladni ili čak zamrznuti desert. Prvobitno je pripreman kao slano predjelo koje je sadržalo meso. Kao poslastica prvi put se pojavljuje na izložbi hrane u Njujorku krajem 19. veka, 1892. godine. Tridesetih godina prošlog veka čokoladni mus, sačinjen od pudinga, napravio je pravu revoluciju. Mus od čokolade kakav danas poznajemo sadrži jaja, puter, šećer i čokoladu i najpopularniji je, mada postoje i brojne voćne i čokoladno-voćne varijacije. 

Sastojci:

  • 750 g zrelih kajsija
  • 100 g šećera
  • 5 g želatina
  • 2 kašike konjaka
  • 1 belance
  • 20 g vanil šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Kajsije oprati, izvaditi koštice i svaku prepoloviti. Ređati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. U svaku polovinu staviti malo šećera. U zagrejanoj rerni, kajsije peći dvadesetak minuta (ili dok ne omekšaju) na 180 stepeni. Kada se prohlade, izmiksati ih u blenderu (ukoliko je potrebno dodati malo vode), kako bi dobili kašu, odnosno pire.

Želatin rastvoriti sa par kašika vode, ostaviti dok ne nabubri, dodati konjak, posudu sa želatinom staviti u toplu vodu da se skroz rastopi, pa sipati u smesu od kajsija. Ravnomerno izmešati i odložiti u frižider da dobije čvršča struktura. Kad je voće počelo da se želira, umutiti belance sa vanilinim šećerom. Odložiti na stranu. Potom, umutiti tečnu pavlaku dodavajući po malo šećer (60 g).

Umućenu pavlaku i belance sjediniti sa voćem koje je počelo da se želira. Sipati u posude za desert, ostaviti u frižider da se ohladi. Pre služenja, ukrasiti listovima nane i komadićima svežih kajsija.

Fotografija: Shutterstock