grazia

GASTRO

Recept dana: Osvežavajući mus od kajsija

Reč mus (mousse) francuskog je porekla i znači pena. Služi se uvek kao hladni ili čak zamrznuti desert. Prvobitno je pripreman kao slano predjelo koje je sadržalo meso. Kao poslastica prvi put se pojavljuje na izložbi hrane u Njujorku krajem 19. veka, 1892. godine. Tridesetih godina prošlog veka čokoladni mus, sačinjen od pudinga, napravio je pravu revoluciju. Mus od čokolade kakav danas poznajemo sadrži jaja, puter, šećer i čokoladu i najpopularniji je, mada postoje i brojne voćne i čokoladno-voćne varijacije. 

Sastojci:

  • 750 g zrelih kajsija
  • 100 g šećera
  • 5 g želatina
  • 2 kašike konjaka
  • 1 belance
  • 20 g vanil šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Kajsije oprati, izvaditi koštice i svaku prepoloviti. Ređati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. U svaku polovinu staviti malo šećera. U zagrejanoj rerni, kajsije peći dvadesetak minuta (ili dok ne omekšaju) na 180 stepeni. Kada se prohlade, izmiksati ih u blenderu (ukoliko je potrebno dodati malo vode), kako bi dobili kašu, odnosno pire.

Želatin rastvoriti sa par kašika vode, ostaviti dok ne nabubri, dodati konjak, posudu sa želatinom staviti u toplu vodu da se skroz rastopi, pa sipati u smesu od kajsija. Ravnomerno izmešati i odložiti u frižider da dobije čvršča struktura. Kad je voće počelo da se želira, umutiti belance sa vanilinim šećerom. Odložiti na stranu. Potom, umutiti tečnu pavlaku dodavajući po malo šećer (60 g).

Umućenu pavlaku i belance sjediniti sa voćem koje je počelo da se želira. Sipati u posude za desert, ostaviti u frižider da se ohladi. Pre služenja, ukrasiti listovima nane i komadićima svežih kajsija.

Fotografija: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Osvežavajući čiz-kejk od pomorandže

Poslastica kojoj je teško odoleti, svi je vole, čak i oni koji nisu ljubitelji slatkiša.

GASTRO

Recept dana: Savršeni ćevapi na naš način

Mi vam predstavljamo recept koji se sastoji od svinjskog i junećeg mesa sa začinima, a koje možete ispeći kod kuće.

GASTRO

Recept dana: Šarena čorba

Tokom hladnih zimskih dana nema ništa bolje i korisnije od tanjira tople čorbe.

GASTRO

Recept dana: Topla salata od prokelja sa kruškama i brusnicama

Ova zanimljiva kombinacija će vas oduševiti, čak i one koji ne vole opori ukus prokelja, jer u fuziji sa slatkastom kruškom i brusnicom dobija potpuno novi ukus.

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.