Recept dana: Palačinke sa spanaćem

I tople i hladne, jednako su ukusne. Idealne kao doručak ili večera, sa krem-sirom ili nekim drugim vama omiljenim nadevom.

Zavodljivo zelene, ne samo da su ukusne i zdrave, već su primamljive i deci koja ne vole spanać. Pa eto načina da i taj zeleniš bude deo njihovog jelovnika. Osim toga, ovo je odlična ideja za predjelo, koje će zašareneti trpezu, za okupljanja i slavlja. Osim sa sirom, palačinke možete premazati pavlakom u koju ste dodali sitno iseckani beli luk i peršunovo lišće ili mirođiju, za one koji vole pikantniji ukus.

Sastojci:

  • 200 g svežeg ili smrznutog spanaća
  • 2 jaja
  • kašičica soli
  • malo bibera
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • kašika ulja ili komadić putera
  • 200 g brašna T400
  • kašičica praška za pecivo
  • ulje za prženje

Priprema:

Spanać dobro oprati i blanširati vrelom vodom, a ako koristite smrznuti, onda ga otopiti u mikrotalasnoj rerni ili u malo vode na šporetu. Potom, usitnite spanać u blenderu ili štapnim mikserom. Ostaviti da se ohladi. U dubljoj posudi izmešajte jaja, so, biber, mleko, vodu, ulje (puter) i usitnjeni spanać. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa mešajte dok masa ne postane ujednačena i glatka. Na zagrejanom teflonskom tiganju, pržite palačinike. 

Foto: Shutterstock