grazia

GASTRO

Recept dana: Preukusan crumble kolač sa breskvama i šljivama

Sama rač crumble govori da je reč o kolaču koji se mrvi, drobi, raspada. Ovaj takozvani mrvičasti kolač izuzetno je mekane, prhke teksture, te se već pri prvom zalogaju topi u ustima. Kombinaciju voća možete sami odabrati.

Sastojci:

Za testo:

  • 5 jaja
  • 150 g margarina
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sok od pola limuna
  • 250 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 700 g šljiva i bresaka (ukupno)
  • 2 kašike šećera
  • cimet po ukusu

Za biskvitne mrvice:

  • 100 g margarina
  • 75 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g brašna

Priprema:

Omekšali margarin izmutite penasto sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jedno po jedno jaje pa sve dobro izmiksajte. Dodajte sok od pola limuna i još jednom izmutite. Na kraju, sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, i sve dobro izmešajte mikserom.

Očišćene breskve i šljive presecite na polovine (ili četvrtine) i poređajte preko testa, pa ravnomerno pospite 2 kašike šećera i cimet.

Stavite sve sastojke za biskvitne mrvice u posudu i rukom ih sjedinite dok se sastojci ne pretvore u mrvice. Rasporedite mrvice preko voća, i stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, da se peče 40-45 minuta, dok ne porumeni.

Fotografija: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi?

GASTRO

Umereni ručak za hladne dane

Da ne biste "kopali" ideje iz glave, mi vam predlažemo kako da napravite izbalansirani ručak za sebe i svoju porodicu.

GASTRO

Nove kombinacije hrane i pića koje ove jeseni morate da probate

Može li pivo da unapredi naše gastronomsko iskustvo? Vrlo verovatno - sve zavisi od samog piva.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od bundeve

Iskoristite sezonu ovog predivnog povrća i uverite se da s razlog nosi epitet kraljice jeseni.

GASTRO

Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Savršeno posluženje za večernje druženje sa prijateljima.

GASTRO

Recept dana: Sočan kolač sa rendanom bundevom

Predivan, aromatičan desert koji ćete s lakoćom napraviti i imati nekoliko dana da se sladite.

GASTRO

Recept dana: Tradicionalne paprike punjene sirom i krompirom

Iskoristite sezonu ovog hrskavog povrća punog vitamina C.

GASTRO

Recept dana: Neobična lazanja sa bundevom, blitvom i sirom

Niskokaloričan ručak sa tri vrste sira osvojiće i one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa.

GASTRO

Recept dana: Pasta sa pečurkama

Kada želite obrok za tili čas, ovo je savršen predlog.

GASTRO

Recept dana: Slasni fileti soma sa prelivom od spanaća

Bar jednom nedeljno neka se riba nađe na vašem meniju. Brzo se priprema, ukusna je i zdrava, i odlično se kombinuje sa ostalim povrćem.

GASTRO

Započnite dan zdravim obrokom: 3 ukusne ideje za lagan doručak

Tri ideje za lagan doručak koji će vam dati energiju, a neće opteretiti stomak.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni mus za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Bez laktoze, bez glutena i dodatog šećera - poslastica u kojoj se uživa bez griže savesti!

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom.