Recept dana: Preukusan crumble kolač sa breskvama i šljivama

Sama rač crumble govori da je reč o kolaču koji se mrvi, drobi, raspada. Ovaj takozvani mrvičasti kolač izuzetno je mekane, prhke teksture, te se već pri prvom zalogaju topi u ustima. Kombinaciju voća možete sami odabrati.

Sastojci:

Za testo:

  • 5 jaja
  • 150 g margarina
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sok od pola limuna
  • 250 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 700 g šljiva i bresaka (ukupno)
  • 2 kašike šećera
  • cimet po ukusu

Za biskvitne mrvice:

  • 100 g margarina
  • 75 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g brašna

Priprema:

Omekšali margarin izmutite penasto sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jedno po jedno jaje pa sve dobro izmiksajte. Dodajte sok od pola limuna i još jednom izmutite. Na kraju, sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, i sve dobro izmešajte mikserom.

Očišćene breskve i šljive presecite na polovine (ili četvrtine) i poređajte preko testa, pa ravnomerno pospite 2 kašike šećera i cimet.

Stavite sve sastojke za biskvitne mrvice u posudu i rukom ih sjedinite dok se sastojci ne pretvore u mrvice. Rasporedite mrvice preko voća, i stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, da se peče 40-45 minuta, dok ne porumeni.

Fotografija: Shutterstock