grazia

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Ovo jelo je karakteristično za Vojvodinu, gde je testenina (u brojnim slanim i slatkim varijacijama) tradicionalna delicija, vrlo često na trpezi. Nekada je postojao dan u nedelji kada se služilo čuveno nasuvo (sa sirom, kupusom, krompirom, u slanoj varijanti, i sa makom ili orasima, u slatkoj). To je bio petak. A zašto baš peti dan u nedelji? Zato što dan uoči vikenda treba jesti nešto laganiju hranu (bez mesa), koje će se već tokom subote i nedelje naći na meniju, opet pripremnljeno na više različitih načina (kuvano, pečeno...)

Sastojci:

  • 500 g širokih rezanaca (taljatele)
  • 250 g maka ili oraha
  • 15 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 3 dcl mleka
  • cimet (ako volite) 
  • 50 g putera

Priprema:

U blago posoljenu kipuću vodu stavite rezance i kuvajte ih 15-ak minuta. Procedite, pa stavite u šerpu sa puterom. Dodajte mak koji ste prethodno pomešali sa mlekom, šećerom, vanilinom, cimetom i ravnomerno izmešajte sa testeninom.

Ukoliko volite i mak i orahe, onda najbolje napravite dve smese (125 g maka plus 7,5 kašika šećera, 150 ml mleka) i (125 g oraha plus 7,5 kašika šećera, 150 ml mleka), na 250 g testenine.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš.