grazia

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Zimski praznici su nezamislivi bez sarme, ali mnoge (mlađe) domaćice se ne upuštaju u tu avanturu jer im se čini da nisu dovoljno vešte da svaki list kupusa lepo upakuju i još da im svaki komad bude slične veličine, naravno što manje, jer lepše izgleda. Iz tog razloga, čekaju da odu kod mame na sarmu ili da im ona pošalje. Za to više nema razloga, napravite ovaj složenac, oduševićete se i sasvim sigurno, praviti ga često. Veoma je izdašno jelo i može se podgrevati, baš kao i sarma.

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • veća glavica crnog luka
  • veća glavica kiselog kupusa
  • 150 g pirinča
  • nekoliko suvih rebara ili nekog drugog dimljenog mesa
  • nekoliko dimljenih kobasica
  • parče dimljene slanine
  • so, biber, vegeta
  • kašika aleve paprike
  • ulje, peršunovo lišće

Priprema:

Na malo ulja propržiti glavicu luka i sitno seckanu slaninicu, pa dodati mleveno meso i sve dinstati još desetak minuta. Začiniti. Pirinač temeljno oprati, sve dok voda ne bude potpuno prozirna, procediti i dodati u mleveno meso. Sve ravnomerno izmešati. 

Glavicu kupusa oprati, iseći na osam delova (koje možete prepoloviti, ukoliko volite sitnije komade). U dubljoj posudi (najbolje u pekaču ili zemljanoj posudi, a može i u dubljoj vatrostalnoj činiji) ređajte red kupusa, red mlevenog mesa sa pirinčem, komade suvog mesa, kobasica, pa opet kupusa, sve tako dok ne potrošite materijal. Poslednji sloj treba da bude kupus. Na kraju, prelijte sa malo ulja i dodajte čašu vode. Poklopiti i staviti u zagrejanu rernu na 180C da se krčka, najmanje tri sata. Povremeno proveriti da li ima dovoljno vode, pa ako je potrebno doliti (sasvim malo, jer kupus treba da se kuva u pari, a ne u vodi).

Ovaj složenac će biti najukusniji ukoliko ga ostavite preko noći da se krčka na temperature oko 150C, s tim da dolijete dve čaše vode, kako ne bi zagoreo.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš.