Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Zimski praznici su nezamislivi bez sarme, ali mnoge (mlađe) domaćice se ne upuštaju u tu avanturu jer im se čini da nisu dovoljno vešte da svaki list kupusa lepo upakuju i još da im svaki komad bude slične veličine, naravno što manje, jer lepše izgleda. Iz tog razloga, čekaju da odu kod mame na sarmu ili da im ona pošalje. Za to više nema razloga, napravite ovaj složenac, oduševićete se i sasvim sigurno, praviti ga često. Veoma je izdašno jelo i može se podgrevati, baš kao i sarma.

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • veća glavica crnog luka
  • veća glavica kiselog kupusa
  • 150 g pirinča
  • nekoliko suvih rebara ili nekog drugog dimljenog mesa
  • nekoliko dimljenih kobasica
  • parče dimljene slanine
  • so, biber, vegeta
  • kašika aleve paprike
  • ulje, peršunovo lišće

Priprema:

Na malo ulja propržiti glavicu luka i sitno seckanu slaninicu, pa dodati mleveno meso i sve dinstati još desetak minuta. Začiniti. Pirinač temeljno oprati, sve dok voda ne bude potpuno prozirna, procediti i dodati u mleveno meso. Sve ravnomerno izmešati. 

Glavicu kupusa oprati, iseći na osam delova (koje možete prepoloviti, ukoliko volite sitnije komade). U dubljoj posudi (najbolje u pekaču ili zemljanoj posudi, a može i u dubljoj vatrostalnoj činiji) ređajte red kupusa, red mlevenog mesa sa pirinčem, komade suvog mesa, kobasica, pa opet kupusa, sve tako dok ne potrošite materijal. Poslednji sloj treba da bude kupus. Na kraju, prelijte sa malo ulja i dodajte čašu vode. Poklopiti i staviti u zagrejanu rernu na 180C da se krčka, najmanje tri sata. Povremeno proveriti da li ima dovoljno vode, pa ako je potrebno doliti (sasvim malo, jer kupus treba da se kuva u pari, a ne u vodi).

Ovaj složenac će biti najukusniji ukoliko ga ostavite preko noći da se krčka na temperature oko 150C, s tim da dolijete dve čaše vode, kako ne bi zagoreo.

Foto: Shutterstock