grazia
X

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Zimski praznici su nezamislivi bez sarme, ali mnoge (mlađe) domaćice se ne upuštaju u tu avanturu jer im se čini da nisu dovoljno vešte da svaki list kupusa lepo upakuju i još da im svaki komad bude slične veličine, naravno što manje, jer lepše izgleda. Iz tog razloga, čekaju da odu kod mame na sarmu ili da im ona pošalje. Za to više nema razloga, napravite ovaj složenac, oduševićete se i sasvim sigurno, praviti ga često. Veoma je izdašno jelo i može se podgrevati, baš kao i sarma.

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • veća glavica crnog luka
  • veća glavica kiselog kupusa
  • 150 g pirinča
  • nekoliko suvih rebara ili nekog drugog dimljenog mesa
  • nekoliko dimljenih kobasica
  • parče dimljene slanine
  • so, biber, vegeta
  • kašika aleve paprike
  • ulje, peršunovo lišće

Priprema:

Na malo ulja propržiti glavicu luka i sitno seckanu slaninicu, pa dodati mleveno meso i sve dinstati još desetak minuta. Začiniti. Pirinač temeljno oprati, sve dok voda ne bude potpuno prozirna, procediti i dodati u mleveno meso. Sve ravnomerno izmešati. 

Glavicu kupusa oprati, iseći na osam delova (koje možete prepoloviti, ukoliko volite sitnije komade). U dubljoj posudi (najbolje u pekaču ili zemljanoj posudi, a može i u dubljoj vatrostalnoj činiji) ređajte red kupusa, red mlevenog mesa sa pirinčem, komade suvog mesa, kobasica, pa opet kupusa, sve tako dok ne potrošite materijal. Poslednji sloj treba da bude kupus. Na kraju, prelijte sa malo ulja i dodajte čašu vode. Poklopiti i staviti u zagrejanu rernu na 180C da se krčka, najmanje tri sata. Povremeno proveriti da li ima dovoljno vode, pa ako je potrebno doliti (sasvim malo, jer kupus treba da se kuva u pari, a ne u vodi).

Ovaj složenac će biti najukusniji ukoliko ga ostavite preko noći da se krčka na temperature oko 150C, s tim da dolijete dve čaše vode, kako ne bi zagoreo.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti