grazia

GASTRO

Recept dana: Sočni falafel sa cveklom

Tradicionalno jelo koje nam dolazi sa Bliskog istoka - falafel - osvojio je i naše podneblje i više nije nepoznanica. Gotovo svi ga obožavaju bez obzira kakvu hranu preferiraju, nekome je dodatak obroku, a nekome glavno jelo. Na jelovniku vegetarijanaca i vegana prosto je nezamenljiv. U svom sastavu nema mesa, glavni sastojak su leblebije koje su vrlo hranljive. Falafel se smatra brzom, ali zdravom hranom i služi se uz humus.

Jedinstveni ukus ovih ćuftica upotpunjen cveklom nešto je posebno. Cvekla je izvanredan antioksidans, prepuna je vitamina, minerala i vlakana, te je to još jedan razlog da je i na ovaj način konzumirate.

Sastojci:

  • 1 i po šolja kuvanih leblebija
  • 1 i po šolja rendane cvekle
  • veza peršunovog lišća (sitno seckanog)
  • 2 kašičice mlevenog kumina (slično kimu)
  • 4 čena belog luka (usitnjenog)
  • 1 kašika tahini paste
  • malo limunovog soka
  • kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike ovsenog brašna (po želji)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U tepsiji obloženoj papirom za pečenje, stavite prethodno skuvane leblebije i pecite desetak minuta, pa ostavite sa strane. U blender stavite cveklu, peršunovo lišće, beli luk, kumin, so, tahini pastu i pečene leblebije i sve izmiksajte dok ne dobijete kompaktnu smesu koja treba da bude lepljive teksture, kako bi se lepo fromirale loptice. Ukoliko je masa previše vlažna, dodajte ovseno brašno. Rukama oblikujte falafel željene veličine, stavite u tepsiju, premažite maslinovim uljem i pecite oko pola sata, dok ne postane hrskav.

Poslužite sa humusom, limunom i svežom salatom.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.