grazia

GASTRO

Recept dana: Sorbet od dinje i lubenice, predivna koktel-poslastica

Sorbet, smrznuti ili hladni desert, izvorno se pravi od svežeg voća ili voćnog soka i nekog alkoholnog pića. Vremenom je postao neizostavan za sve one koji znaju da uživaju u hrani, te im je obavezan pre glavnog jela kako bi im pročistio nepca za ukuse koji slede.

Najzdraviji i najjednostavniji recept za ovaj desert koji ima niz varijacija na temu je onaj za koji su vam potrebna tek tri sastojka - sveže voće koje odaberete, par kašika vode i malo limunovog soka.

Sastojci:

  • 2 banane
  • kriška iseckane dinje
  • kriška očišćene lubenice, isečene na komadiće
  • 2 očišćene i na komadiće isečene breskve
  • 5 kašika vode
  • sveže ceđeni sok od limuna (po ukusu)

Priprema:

Voće očistite i iseckajte na jednake komadiće, pomešajte u velikoj posudi i stavite u zamrzivač na dva sata. Zaleđeno voće stavite u blender, dodajte vodu i limunov sok i pažljivo izblendajte do željene teksture, vodeći računa da se ne pretvori u kašu. Servirajte odmah, u visokim čašama.

U desert možete dodati neke omiljene začine poput lavande, žalfije i cimeta, a ukoliko vam nije dovoljno slatko stavite kašiku meda. Za alkoholnu varijantu, sipajte malo votke. 

Fotografija: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Slobodno se zasladite i ne brinite o kilaži

Opšteprihvaćeno mišljenje je da su slatkiši neprijatelji organizma, pogotovu kada ste na dijeti.

GASTRO

Recept dana: Namaz od humusa sa orasima i limunom

Ima li šta ukusnije od mirisa prepečenog hleba i sočnog humusa?

GASTRO

Recept dana: Najbrži kolač sa jabukama

Takozvani slatkiš "na čaše" napravićete vrlo brzo, a sve sastojke sigurno imate u kući.

GASTRO

Recept dana: Junetina sa bundevom i šljivama, zapečena u rerni

Sočna fuzija slano-slatkih i kiselkastih sastojaka koji se tope u ustima.

GASTRO

Recept dana: Zdrav omlet sa karfiolom i kačkavaljem

Recept možete modifikovati začinima, koji svakom jelu daju novu notu i autentičnost.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi voćni krambl sa ovsenim pahuljicama

Hrskava poslastica koja se topi u ustima i lako se pravi, a slatko-kiselkasti ukusi se nežno prepliću pod nepcima.

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi?

GASTRO

Umereni ručak za hladne dane

Da ne biste "kopali" ideje iz glave, mi vam predlažemo kako da napravite izbalansirani ručak za sebe i svoju porodicu.

GASTRO

Nove kombinacije hrane i pića koje ove jeseni morate da probate

Može li pivo da unapredi naše gastronomsko iskustvo? Vrlo verovatno - sve zavisi od samog piva.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od bundeve

Iskoristite sezonu ovog predivnog povrća i uverite se da s razlog nosi epitet kraljice jeseni.

GASTRO

Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Savršeno posluženje za večernje druženje sa prijateljima.

GASTRO

Recept dana: Sočan kolač sa rendanom bundevom

Predivan, aromatičan desert koji ćete s lakoćom napraviti i imati nekoliko dana da se sladite.

GASTRO

Recept dana: Tradicionalne paprike punjene sirom i krompirom

Iskoristite sezonu ovog hrskavog povrća punog vitamina C.