grazia

GASTRO

Recept dana: Susam pločice koje ćete obožavati

Ukoliko želite potpuno zdravu verziju ovog slatkiša, možete izbaciti šećer ali imajte u vidu da je šećer neophodan kako bi se pločice stvrdnule. Ukoliko koristite samo med, nećete dobiti hrskave pločice.

Možete napraviti veću količinu, odložiti u hermetički zatvorenu posudu i sladiti se bar desetak dana.

Sastojci:

  • 100 g crnog susama
  • 100 g svetlog susama
  • 30 g suvog grožđa
  • 30 g urmi ili nekog drugog suvog voća (šljive, kajsije, brusnice...)
  • 30 g indijskog oraha (ili lešnika, badema)
  • 3 kašike meda
  • 6 kašika šećera
  • javorov sirup

Priprema:

Najpre, na suvom tiganju propržite susam (crni i svetli), vodeći računa da se ne preprži, oko desetak minuta na srednjoj temperaturi. Potom, susam izručite u manju posudu i ostavite da se ohladi.

U tiganj dodajte med i šećer i na umerenoj temperaturi pustite da se otope, sve vreme mešajući. Kada šećer i med postanu tečni, sklonite sa šporeta i umešajte susam i sitno seckano suvo voće. Konzistenciju ćete proceniti tokom rada, ukoliko je ređa dodaćete još suvih sastojaka, a u suprotnom dodaćete još javorovog sirupa ili meda. Na plehu, na koji ste stavili papir za pečenje, masu rukama ravnomerno utapkajte i oštrim nožem naznačite debljinu i veličinu štanglice koje želite. Ostavite na sobnoj temperaturi da se stvrdnu.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti