Recept dana: Susam pločice koje ćete obožavati

Ukoliko želite potpuno zdravu verziju ovog slatkiša, možete izbaciti šećer ali imajte u vidu da je šećer neophodan kako bi se pločice stvrdnule. Ukoliko koristite samo med, nećete dobiti hrskave pločice.

Možete napraviti veću količinu, odložiti u hermetički zatvorenu posudu i sladiti se bar desetak dana.

Sastojci:

  • 100 g crnog susama
  • 100 g svetlog susama
  • 30 g suvog grožđa
  • 30 g urmi ili nekog drugog suvog voća (šljive, kajsije, brusnice…)
  • 30 g indijskog oraha (ili lešnika, badema)
  • 3 kašike meda
  • 6 kašika šećera
  • javorov sirup

Priprema:

Najpre, na suvom tiganju propržite susam (crni i svetli), vodeći računa da se ne preprži, oko desetak minuta na srednjoj temperaturi. Potom, susam izručite u manju posudu i ostavite da se ohladi.

U tiganj dodajte med i šećer i na umerenoj temperaturi pustite da se otope, sve vreme mešajući. Kada šećer i med postanu tečni, sklonite sa šporeta i umešajte susam i sitno seckano suvo voće. Konzistenciju ćete proceniti tokom rada, ukoliko je ređa dodaćete još suvih sastojaka, a u suprotnom dodaćete još javorovog sirupa ili meda. Na plehu, na koji ste stavili papir za pečenje, masu rukama ravnomerno utapkajte i oštrim nožem naznačite debljinu i veličinu štanglice koje želite. Ostavite na sobnoj temperaturi da se stvrdnu.

Foto: Shutterstock