grazia

GASTRO

Recept dana: Tikka Masala, piletina na indijski način

Izuzetno aromatično i kremasto jelo oduševiće sve one koji vole miks pikantnih začina koji se prepliću pod nepcima, stvarajući jedinstven doživljaj. Upustite se u ovu gastronomsku avanturu, sigurno će vam se dopasti i ova piletina biti sastavni deo vašeg budućeg jelovnika.

U receptima indijske kuhinje često ćete pročitati da je potrebna garam masala. Reč je o kombinaciji takozvanih vrućih začina, koji se mešaju sa biljkama, vodom ili sirćetom ili kokosovim mlekom. Izbor začina je veliki i oni moraju pažljivo biti izmešani, izbalansirani kako bi jelo dobilo odgovarajući, željeni ukus. Ono što je specifično je to da se garam masala pre upotrebe isprži na suvom tiganju, jer na taj način začini oslobađaju svoj miris i aromu. Neki od sastojaka garam masale su klinčići, crni kumin, kardamon, muskatni oraščić, cimet, seme kumina...

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa

Za marinadu:

  • 200 ml gustog jogurta
  • pola kašike sitno rendanog đumbira
  • pola kašike pasiranog belog luka
  • pola kašičice kurkume
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • pola kašičice garam masale (vrući začini)
  • pola kašičice kumina u prahu
  • pola kašičice cimeta

Za sos:

  • 250 ml paradajz sosa (najbolje pelat)
  • 125 ml mleka ili kokosovog mleka
  • 75 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica ljute mlevene paprike
  • ulje za prženje

Priprema:

Pileće belo meso iseći na komadiće, veličine jednog zalogaja. Napraviti marinadu tako što ćete u jogurt staviti sve začine, sve dobro izmešati i dodati piletinu, pa ostaviti u frižideru najmanje nekoliko sati (najbolje da prenoći), kako bi meso pokupilo sve arome.

Dublji tiganj zagrejati na nižoj temperaturi pa dodati mlevenu ljutu papriku, parče štapića cimeta, nekoliko klinčića, lovorov list i propržiti ih na suvo nekoliko minuta, stalno mešajući, pa dodati paradajz pelat, ljuti sos i pola čaše vode. Poklopiti i kuvati oko pet minuta na laganoj temperaturi. Potom, dodati mleko i pavlaku za kuvanje, sve promešati. 

U drugom tiganju, u zagrejano ulje staviti marinirano meso, zajedno sa marinadom i ispržiti ga dok ne omekša. Isprženu piletinu, zajedno sa marinadom, sipati u sos, sve promešati i pustiti da se zajedno krčka oko 10 minuta.

Poslužiti uz kuvani pirinač sa sitno iseckanim korijanderom.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Dimmidisi - recite DA zdravim i ukusnim obrocima!

Intervju sa rukovodiocem komercijalnog sektora La Linea Verde - Irenom Dani.

GASTRO

Osvežite se i produžite leto

Lidl je sve već pripremio za Vas!

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.