Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

Sastojci:

Oguljena banana – 150 g

Askorbinska kiselina – 1 g

Soda bikarbona – 4 g

Mleko 3,2% – 80 ml

Biljno ulje – 80 g

So – 1 g

Pšenično brašno – 160 g

Prašak za pecivo – 2 g

Šećer – 220 g

Za kremu:

Oguljena banana – 150 g

Pavlaka 38% – 300 ml

Šećer – 30 g

Mekani sir 9% – 200 g

Šećer u prahu – 50 g

Za sirup:

Šećer – 150 g

Voda – 100 ml

Pavlaka 38% – 50 ml

Liker od banane – 10 ml

Način pripreme: Jaja, šećer i so umutite u belu penastu masu. Zagrejati mleko na 40 stepeni i pomešati sa sodom bikarbonom. Kombinujte sa mešavinom od jaja. U gotovu masu dodajte banane, brašno i puter. Kolač pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 260 stepeni (ukupno treba da napravite 3 kore).

Umutite šlag i šećer da napravite kremu. Posebno kombinujte sir sa šećerom u prahu. Stavite bananu sa askorbinskom kiselinom u blender i kombinujte sve sastojke.

Da biste pripremili sirup, kombinujte šećer sa vodom i stavite da proključa, pa ostavite da se ohladi. Dodajte pavlaku i liker. Gotovim sirupom zasladite pečene kolače (torta – sirup – krema). Ostavite u frižideru dva sata.

Gotovu tortu ukrasite karamelizovanom bananom.