grazia

GASTRO

Recept dana: Zdrava i ukusna pita od spelte, spanaća i feta sira

Hrskavo testo, bogato semenkama, zahvaljujući kombinaciji dva tipa brašna, mami nepca!

Sastojci:

Za testo:

  • 120 g speltinog brašna (ili ražanog)
  • 100 g integralnog pšečničnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 puna kašika kisele pavlake
  • 100 g hladnog maslaca
  • 6 kašika hladne vode

Za fil:

  • 200 g spanaća
  • 2 jaja
  • 100 g feta sira
  • čeri paradajz
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice susama
  • kašika lanenon semena
  • kašika semena bundeve

Priprema:

U dublju činiju stavite obe vrste brašna, dodajte jaje, puter isečen na listiće, prašak za pecivo, so, punu kašiku kisele pavlake i hladnu vodu. Umestite testo rukama, oblikujte loptu od testa, uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat vremena.

U činiji viljuškom umutite jaja, sir, kiselu pavlaku i so pa dodajte iseckani spanać. Sve fino promešajte.

Testo izvadite iz zamrzivača i oklagijom ga rastanjite na papiru. Prebacite testo sa papirom u kalup, malo utapkajte prstima po uglovima. Preko testa rasporedite smesu sa spanaćem. U toku pečenja nadev će se fino nadići, tako da ga ravnomerno rasporedite da ne prelazi ivice testa jer će vam možda iskapati po dnu rerne.

Rernu zagrejte na 180 stepeni pa pecite oko 20 minuta, da fino porumeni odozgo. Preko ohlađene pite, možete je premazato začinjenom rikotom i posuti bosiljkom.

Servirajte toplo, a veoma je lepo i kada se ohladi.

Fotografija: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Slobodno se zasladite i ne brinite o kilaži

Opšteprihvaćeno mišljenje je da su slatkiši neprijatelji organizma, pogotovu kada ste na dijeti.

GASTRO

Recept dana: Namaz od humusa sa orasima i limunom

Ima li šta ukusnije od mirisa prepečenog hleba i sočnog humusa?

GASTRO

Recept dana: Najbrži kolač sa jabukama

Takozvani slatkiš "na čaše" napravićete vrlo brzo, a sve sastojke sigurno imate u kući.

GASTRO

Recept dana: Junetina sa bundevom i šljivama, zapečena u rerni

Sočna fuzija slano-slatkih i kiselkastih sastojaka koji se tope u ustima.

GASTRO

Recept dana: Zdrav omlet sa karfiolom i kačkavaljem

Recept možete modifikovati začinima, koji svakom jelu daju novu notu i autentičnost.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi voćni krambl sa ovsenim pahuljicama

Hrskava poslastica koja se topi u ustima i lako se pravi, a slatko-kiselkasti ukusi se nežno prepliću pod nepcima.

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi?

GASTRO

Umereni ručak za hladne dane

Da ne biste "kopali" ideje iz glave, mi vam predlažemo kako da napravite izbalansirani ručak za sebe i svoju porodicu.

GASTRO

Nove kombinacije hrane i pića koje ove jeseni morate da probate

Može li pivo da unapredi naše gastronomsko iskustvo? Vrlo verovatno - sve zavisi od samog piva.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od bundeve

Iskoristite sezonu ovog predivnog povrća i uverite se da s razlog nosi epitet kraljice jeseni.

GASTRO

Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Savršeno posluženje za večernje druženje sa prijateljima.

GASTRO

Recept dana: Sočan kolač sa rendanom bundevom

Predivan, aromatičan desert koji ćete s lakoćom napraviti i imati nekoliko dana da se sladite.

GASTRO

Recept dana: Tradicionalne paprike punjene sirom i krompirom

Iskoristite sezonu ovog hrskavog povrća punog vitamina C.