Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće. Tokom vikenda odlazimo u šumu po sveže i pripremamo ih u rerni kod kuće.

Kesten je ukusan i zdrav, bogat je izvor vitamina C i B, vlakana, minerala i drugih zdravih supstanci. Bez glutena je i sastoji se gotovo u potpunosti od skroba, tako da je i manje kaloričan, a pored toga na našu dobrobit utiče i šetnja šumom, gde skupimo kilogram, dva, tri kestena i pečemo u rerni kod kuće.

Potrebno nam je:

1 kg kestena

Priprema:

Nožem zarežite vodoravno kestene preko najdebljeg dela, ali pazite da zarežete samo ljusku i koru, a ne i meso, jer se kesteni mogu raspasti tokom pečenja. Zagrejte rernu na 250 stepeni, a u međuvremenu narezane kestene stavite u posudu sa hladnom vodom i kuvajte dok ne proključaju.

Kašikom izvadite kestene iz posude i poređajte ih na pleh tako da deo sa rezom bude okrenut nagore.

Pecite u rerni između 15 i 20 minuta, a zatim proverite da li su već pečeni.

Kada se ispeku, umotajte ih u čistu i suvu krpu na 10 minuta. Služite tople.