grazia

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu. Svežinu će sačuvati i nekoliko dana, ukoliko ga odložite u hermetički zatvorenu posudu.

Sastojci:

  • 500 g mešavine brašna
  • za dizano testo
  • 1 paket suvog kvasca ili 20 g svežeg
  • 1 žumance
  • prstohvat soli
  • 70 g šećera
  • 10 g vanilin šećer
  • 40 g putera
  • 450 ml mlakog mleka
  • rendana kora limuna

Za punjenje:

  • 200 g putera, rastopljenog
  • 200 g šećer
  • 3 kašike cimeta

Priprema:

U malo mlakog mleka rastvorite kvasac, pa umešajte žumance i sve dodajte u brašno. Rukama izradite testo, pa dodajte puter, sve suve sastojke i malo naribane limunove kore. Mesite testo dok ne bude glatko, bez grudvica. Pokrijte posudu vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu 45-60 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesiti testo i formirati loptu. Oblikovati pravougaonik debljine oko 1-2 cm.

Premažite otopljenim puterom, zatim pomešajte šećer i cimet i to ravnomerno rasporedite po testu. Urolajte testo počevši od najduže strane, pa isecite diskove od oko 3-5 cm i pritisnite svaku krišku tačno u sredinu drškom od drvene kašike (ne gurajte kroz). Položite diskove na pleh prekriven papirom za pečenje, premažite ostatkom otopljenog putera i ostavite da se dižu oko 15-20 minuta na toplom mestu. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C  i stavite rolnice da se peku oko 30 minuta.

Pospite ih prah šećerom ili rastopljenom čokoladom.

Foto: Pexels, Profimedia

Tekst: S.M.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo