Sicilijanska kasata

Italijanski klasik, kasata torta neizostavna je na trpezi tokom praznika. Recept potiče sa Sicilije, a baš kao i pica njen sadržaj može varirati u zavisnosti od ukusa. Ova torta je božanstveni miks mekanih kora i kremastog fila od sira i sušenog voće, komadića čokolade… Mi vam dajemo osnovni recept koji možete modifikovati po vašim željama, odnosno, fil obogatiti sastojcima koji će torti dati karakterističnu aromu – vanile, citrusa, orašastih plodova….  

Sastojci: Rikota krem – 600 g sira rikote, 300 g šećera, čokolada, mleveni keks. Testo –

500 g brašno, 200 g putera, 200 g šećera, 1 žumance, 2 jaja, ekstrakt vanile, korica limuna, prstohvat soli

Priprema: Dan ranije pomešajte rikotu sa šećerom i odložite u frižider, u hermetički zatvorenoj posudi. Testo: U činiju stavite brašno, šećer, limunovu koru (i malo kvasca ili praška za pecivo). Dodajte omekšani puter i prstohvat soli. U središte smese stavite jaja koja ste prethodno ulupali viljuškom, pa nastavite da testo mesite rukama. Sve sabijte u lopticu od testa, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na oko sat vremena. Okrugli kalup podmažite ili stavite papir za pečenje. Poravnajte dve trećine testa da pokrije kalup. Pokrijte ga do ivica. Na dno stavite polovinu izmrvljenog keksa (on će upiti eventualnu vlagu od rikote). Dodajte čokoladne komadiće u rikotu i sipajte je na podlogu. Ravnomerno poravnajte. Stavite drugu polovinu izmrvljenog keksa. Spustite ivice testa do nivoa fila i premažite umućenim belancetom. Preostalim testom pokrijte kolač. Viljuškom napravite rupice na površini i pecite na 180°C oko sat vremena, povremeno proveravajući da li kasata  poprima lepu zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi! Kada se kasata dobro ohladi, okrenite je i pospite šećerom u prahu.

Tekst: S. M. 

Fotografija: Pexels