grazia

GASTRO

Sicilijanska kasata

Italijanski klasik, kasata torta neizostavna je na trpezi tokom praznika. Recept potiče sa Sicilije, a baš kao i pica njen sadržaj može varirati u zavisnosti od ukusa. Ova torta je božanstveni miks mekanih kora i kremastog fila od sira i sušenog voće, komadića čokolade... Mi vam dajemo osnovni recept koji možete modifikovati po vašim željama, odnosno, fil obogatiti sastojcima koji će torti dati karakterističnu aromu - vanile, citrusa, orašastih plodova....  

Sastojci: Rikota krem - 600 g sira rikote, 300 g šećera, čokolada, mleveni keks. Testo -

500 g brašno, 200 g putera, 200 g šećera, 1 žumance, 2 jaja, ekstrakt vanile, korica limuna, prstohvat soli

Priprema: Dan ranije pomešajte rikotu sa šećerom i odložite u frižider, u hermetički zatvorenoj posudi. Testo: U činiju stavite brašno, šećer, limunovu koru (i malo kvasca ili praška za pecivo). Dodajte omekšani puter i prstohvat soli. U središte smese stavite jaja koja ste prethodno ulupali viljuškom, pa nastavite da testo mesite rukama. Sve sabijte u lopticu od testa, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na oko sat vremena. Okrugli kalup podmažite ili stavite papir za pečenje. Poravnajte dve trećine testa da pokrije kalup. Pokrijte ga do ivica. Na dno stavite polovinu izmrvljenog keksa (on će upiti eventualnu vlagu od rikote). Dodajte čokoladne komadiće u rikotu i sipajte je na podlogu. Ravnomerno poravnajte. Stavite drugu polovinu izmrvljenog keksa. Spustite ivice testa do nivoa fila i premažite umućenim belancetom. Preostalim testom pokrijte kolač. Viljuškom napravite rupice na površini i pecite na 180°C oko sat vremena, povremeno proveravajući da li kasata  poprima lepu zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi! Kada se kasata dobro ohladi, okrenite je i pospite šećerom u prahu.

Tekst: S. M. 

Fotografija: Pexels

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo