GASTRO

Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

Letnji dani zahtevaju laganu hranu koja će nas zasititi a neće opteretiti želudac. Pritom, najvažnije je da unesemo dovoljno vitamina i što više tečnosti, a pošto je ovo sezona koja obiluje svežim voćem i povrćem, idealni su obroci koji sadrže upravo te namirnice.

Salate su idealan obrok koji ne zahteva neko veliko kulinarsko umeće niti značajno vreme za pripremu. Jedino je važno da se prepustite mašti u kombinovanju sastojaka, u zavisnosti od vašeg ukusa i prohteva.

Salata sa avokadom i račićima

  • 300 g smrznutih račića
  • 1 avokado
  • 1 breskva
  • 2 lista zelene salate
  • 100 g rukole
  • nekoliko čeri paradajza
  • nekoliko crnih maslina
  • maslinovo ulje
  • limun
  • sitno seckani listići sveže nane

Smrznute račiće izgrilovati nekoliko minuta na teflon tiganju, začiniti ih i ostaviti sa strane.

Avokado i breskvu oljuštiti, iseckati na listiće, zelenu salatu i rukolu iscepkati, čeri preseći na polovinu i sve sjediniti. Dodati nekoliko crnih maslina. Začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom i sitno seckanom nanom.

Salata sa smokvama, sezonskim voćem, mocarelom i pršutom

  • nekoliko režnjeva pršute
  • 6 smokava, isečenih na četvrtine
  • 2 lista zelene salate i malo rukole
  • parče dinje, isečeno na kockice
  • nekoliko malina i kupina
  • 100 g mocarele
  • pinjoli, prema ukusu
  • maslinovo ulje i limunov sok

U dubokoj činiji sve sastojke sjediniti, začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Kada salatu servirate u tanjir, dodajte režnjeve pršute.

Salata sa malinama, avokadom i feta sirom

  • nekoliko listova zelene salate i rukole
  • 100 g malina
  • 100 feta sira, isečenog na kockice
  • 1 avokado, isečen na kocke
  • nekoliko kapi maslinovog ulja i sok od svežeg limuna

Izuzetno osvežavajuća salata koja vam može poslužiti kao međuobrok ili lagana večera.

Tags:
Povezane teme

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.

GASTRO

Dolce vita: klasični recept za pastu Else Hosk

Kada želite da se razmazite italijanskom kuhinjom...

GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

GASTRO

Zdrav namaz od avokada za dobro jutro

Veoma lagan obrok koji će vas zasititi, pa ga možete uvrstiti u jelovnik i za večeru

GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

3 koktela za vesele letnje noći

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.