Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

Letnji dani zahtevaju laganu hranu koja će nas zasititi a neće opteretiti želudac. Pritom, najvažnije je da unesemo dovoljno vitamina i što više tečnosti, a pošto je ovo sezona koja obiluje svežim voćem i povrćem, idealni su obroci koji sadrže upravo te namirnice.

Salate su idealan obrok koji ne zahteva neko veliko kulinarsko umeće niti značajno vreme za pripremu. Jedino je važno da se prepustite mašti u kombinovanju sastojaka, u zavisnosti od vašeg ukusa i prohteva.

Salata sa avokadom i račićima

  • 300 g smrznutih račića
  • 1 avokado
  • 1 breskva
  • 2 lista zelene salate
  • 100 g rukole
  • nekoliko čeri paradajza
  • nekoliko crnih maslina
  • maslinovo ulje
  • limun
  • sitno seckani listići sveže nane

Smrznute račiće izgrilovati nekoliko minuta na teflon tiganju, začiniti ih i ostaviti sa strane.

Avokado i breskvu oljuštiti, iseckati na listiće, zelenu salatu i rukolu iscepkati, čeri preseći na polovinu i sve sjediniti. Dodati nekoliko crnih maslina. Začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom i sitno seckanom nanom.

Salata sa smokvama, sezonskim voćem, mocarelom i pršutom

  • nekoliko režnjeva pršute
  • 6 smokava, isečenih na četvrtine
  • 2 lista zelene salate i malo rukole
  • parče dinje, isečeno na kockice
  • nekoliko malina i kupina
  • 100 g mocarele
  • pinjoli, prema ukusu
  • maslinovo ulje i limunov sok

U dubokoj činiji sve sastojke sjediniti, začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Kada salatu servirate u tanjir, dodajte režnjeve pršute.

Salata sa malinama, avokadom i feta sirom

  • nekoliko listova zelene salate i rukole
  • 100 g malina
  • 100 feta sira, isečenog na kockice
  • 1 avokado, isečen na kocke
  • nekoliko kapi maslinovog ulja i sok od svežeg limuna

Izuzetno osvežavajuća salata koja vam može poslužiti kao međuobrok ili lagana večera.