GASTRO

ŠTA ĆEMO SA HRANOM OD USKRSA: ITALIJANI SU IH NAZVALI “ĐAVOLJA JAJA”

Posle tek minulog Uskrsa verovatno vam je ostalo dosta hrane, a pre svega kuvanih, obojenih jaja koje ove godine niste mogli da podelite sa gostima. Ipak, svom stolu u narednim danima možete dodati još neki  zalogaj maštovitog izgleda i ukusa.

Punjena jaja ili “đavolja”, kako su se u svom zavičaju, Italiji nazivala početkom 18. veka, zbog velike količine ljutih začina, mžete napraviti sa doslovno bilo čime što vam se našlo u frižideru. Reč je o začinjenim žumancima kojima možete dodati paradajz, razne vrste sireva, piletinu, ribu. Za sve recepte je osnova tvrdo kuvano jaje presečeno na pola, a začinjavaju se žumanca, koja je lako izvaditi iz belanca. Donosimo nekoliko predloga i ujedno inspirišemo na neki sopstveni, originalni recept.

PRVI PREDLOG

Žumanca odvojte od belanca, izgnječite ih u činiji. Dodajte majonez, kiselu pavlaku, senf, i ako imate, nekoliko kapi sosa vorčester, koji se može pronaći u većim mareketima. Sve dobro umešajte u glatku smesu, posolite i pobiberite. Napunite lađice od belanaca ovim nadevom pomoću kesice za ukrašavanje. Ako je nemate, pomoći će čista plastična kesica kojoj ste prethodno odsekli jedan zatvoreni ugao. Ukrasite svako jaje komadićem crvene paprike i listićem peršuna.

DRUGI PREDLOG

Odvojena žumanca posolite, pobiberite i pomešajte sa limunovim sokom, majonezom, hrenom i, ako imate, dodajte malo vlašca. Belanca napunite ovom smesom i pospite peršunom. Ovako punjena jaja odlično se slažu sa salatama od kuvanog povrća, hladnim pečenjem i sirom.

TREĆI PREDLOG

Žumanca izgnječite viljuškom i dodajte im pastu od sardina, ili piletine, kuvane ili pečene, a odlično može poslužiti i tunjevina. Od smese oblikujte kuglice veličine oraha i stavite u prazne polovine od belanaca. Umesto peršuna za završni ukus - i ukras - možete koristiti kapar.

Povezane teme

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.

GASTRO

Recepti za mafin od banana i kolačiće od čokolade hotela Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort

Svetski šampion u poslastičarstvu Mondial des Arts Sucrés i glavni kuvar u hotelu Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort stalno smišlja nove recepte za goste hotela i rado deli jednos...

GASTRO

Ukusna torta sa jagodama – bez pečenja

Isprobajte ukusnu tortu sa želeom, jagodama i bogatim kremom.

GASTRO

TikTok recept: pahuljice u obliku kroasana

Bilo je samo pitanje vremena kada će se neko setiti nove verzije pahuljica.

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.

GASTRO

MIMI TORISON NAM OTKRIVA: Najjednostavniji limunov tart na svetu

Mimi Torison je zaljubljenica u finu hranu, autorka odličnih francuskih kuvara i vlasnica jednog od najzanivljivijih kuvarskih profila na Instagramu, na kojem možete provesti čitav...

GASTRO

SVE JE DOZVOLJENO: Sloboda za špagete ala karbonara

Od svih italijanskih jela, špageti a la karbonara ubedljivo vode na listi popularnosti.

GASTRO

ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM: Granola - omiljeni doručak hipika

Granola je, za one koji ne znaju, onaj hrskavi musli koji svi volimo, a nalazimo ga uglavnom u gotovom pakovanju, punom dodatog šećera.

GASTRO

Savršenstvo od jagoda: kremasti napitak koji je osvojio društvene mreže

Jagode su stigle i predlažemo da isprobate recept za ukusan kremasti napitak koji je apsolutni hit na društvenim mrežama.