grazia

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Gotovo da nema osobe koja se iole razume u kuvanje, a da koja ne želi da njena božićna trpeza obiluje hranom. Tu je obavezna kraljica svakog dočeka Nove godine - ruska salata, ali još mnogo drugih salata među koje spadaju i one sveže, ali i turšija, a obavezan je kiseli kupus. Božićna trpeza gotovo uvek ima neko pečenje, tu su sarme, razne pite (s mesom, pečurkama, kupusom, bundevom), suhomesnatog na tone, bude i ribe, zatim priloga poput maslina, raznih vrsta sira, kajmaka i proje, a nađe se i neko povrće – kuvani krompir, pasulj prebranac, podvarak. 

Iako se često preteruje u jelu i piću tokom praznika, gotovo nikad ne može da se izbegne noćna mora zvana ostaci hrane, koji se kasnije danima vuku po frižideru dok se na kraju ne bace. I zato, proslavljeni kuvar ima savršen recept za to – božićnu zbrkanu pitu.

Zbrkanu božićnu pitu Džejmi najčešće pravi sa svojom decom, koje od malih nogu uči dobrim navikama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

- Ostaci su moj najdraži deo praznične trpeze - u njima su sakupljeni svi najbolji ukusi i velika je šteta ne iskoristiti ih, rekao je Džejmi koji od ostataka pečene ćurke, umaka od brusnice i povrća i svežih začina priprema pitu od sveže vučenih listova testa, a upravo je u to uključio sinove Rivera i Badija koji pitu od pečenja ukrašavaju borovinom, zvezdama i raznim drugim ukrasima od ostatka testa.

- Klincima je ukrašavanje najveća moguća zabava, kaže Džejmi i dodaje: “Uz to se i osećaju korisno, a jelo im je mnogo slađe kad sami sudeluju u njegovoj pripremi.”

Da bi bila sočnija, Džejmi svoju zbrkanu pitu poslužuje sa umakom od mleka i sira, a doda i prokelj.

Tekst: J. M. 

Slike: Profimedia, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo