grazia

GASTRO

Tart sa šljivama

Tart možete praviti na različite načine sa različitim voćem. Jedan od predloga je tart sa šljivama začinjen cimetom, muskutnim oraščićem i bademom. Pravi se brzo i lako a sjajno ide uz ove jesenje dane!

Sastojci:

  • 200 g putera ne direktno iz frižidera
  • 150 g šećera
  • 1 vanil šećer ili nekoliko kapljica ekstrakta od vanile
  • 2 žumanceta
  • kašika pavlake
  • 3 kašike ulja ili varjača masti
  • 400 g brašna
  • prašak za pecivo

Nadev:

  • 15 šljiva
  • kašika cimeta i muskatnog oraščića
  • 20 g šećera
  • šaka badema u listićima

Priprema:

Puter umutiti sa šećerom i vanil šećerom, dodati žumanca, pavlaku i ulje. Pomešati brašno i prašak za pecivo, dodati u pripremljenu smesu i varjačom sjediniti.

Treba vam desetak minuta da umesite testo, ne treba duže jer treba da bude prhko, odnosno da se raspada u rukama. Stavite ga u kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na pola sata.

Nakon toga testo razvucite oklagijom ili rukom u posudi u kojoj ćete ga peći. Testo izbockajte viljuškom i preko poređajte očišćene šljive, koje ste presekli na pola. Ređajte jednu do druge i tako sve ukrug. Zatim pospite šećerom, cimetom i muskatnim oraščićem, a po želji možete posuti i šaku badema u listićima.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Foto:

Tekst: S.M.

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti