Tart sa šljivama

Tart možete praviti na različite načine sa različitim voćem. Jedan od predloga je tart sa šljivama začinjen cimetom, muskutnim oraščićem i bademom. Pravi se brzo i lako a sjajno ide uz ove jesenje dane!

Sastojci:

  • 200 g putera ne direktno iz frižidera
  • 150 g šećera
  • 1 vanil šećer ili nekoliko kapljica ekstrakta od vanile
  • 2 žumanceta
  • kašika pavlake
  • 3 kašike ulja ili varjača masti
  • 400 g brašna
  • prašak za pecivo

Nadev:

  • 15 šljiva
  • kašika cimeta i muskatnog oraščića
  • 20 g šećera
  • šaka badema u listićima

Priprema:

Puter umutiti sa šećerom i vanil šećerom, dodati žumanca, pavlaku i ulje. Pomešati brašno i prašak za pecivo, dodati u pripremljenu smesu i varjačom sjediniti.

Treba vam desetak minuta da umesite testo, ne treba duže jer treba da bude prhko, odnosno da se raspada u rukama. Stavite ga u kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na pola sata.

Nakon toga testo razvucite oklagijom ili rukom u posudi u kojoj ćete ga peći. Testo izbockajte viljuškom i preko poređajte očišćene šljive, koje ste presekli na pola. Ređajte jednu do druge i tako sve ukrug. Zatim pospite šećerom, cimetom i muskatnim oraščićem, a po želji možete posuti i šaku badema u listićima.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Foto:

Tekst: S.M.