Ukusan krompir punjen slaninom

Mekani punjeni krompir se može služiti kao prilog glavnim jelima od mesa ili uživati samo u njegovom jedinstvenom ukusu.

Krompir punjen slaninom se priprema lako i spreman je za nešto više od pola sata, veoma je ukusan i originalan.  

Sastojci za 4 osobe

puter po ukusu
muskatni oraščić po ukusu
8 kriški dimljene slanine
4 krompira
biber po ukusu
so po ukusu
1 kašika peršuna
malo pire krompira
1,2 dl punomasnog mleka
parmezan po ukusu

Kako pripremiti krompira punjen slaninom

1) Uzmite 4 velika krompira, manje ili više iste veličine, dobro ih operite pod tekućom vodom tako što ćete ukloniti tragove zemlje, trljajući ih četkom. Skuvajte ih u ekspres loncu u 1 l vode, a kada počne zviždati, smanjite temperaturu i ostavite da se kuvaju 15-20 minuta, a zatim isključite i pustite da odstoje. Sklonite poklopac i ocedite krompir.

2) Osam kriški dimljene slanine pržite po 2 minute sa svake strane i stavite na kuhinjski ubrus.

3) Kada je slalnina dobila lepu boju i postala hrskava, stavite je u šerpu i dodajte punomasno mleko, pire krompir izmešajte drvenom kašikom i ostavite da se kuva 5 minuta. Dodajte narendani parmezan i aromatizirajte sa malo muskatnog oraščića, dodajte so i biber.

4) Prerežite krompir na pola, po dužini, na svaki deo rasporedite malo putera, prstohvat soli napunite ih kašikom pirea i stavite u pleh obložen papirom. Pecite 10 minuta na 200 ° C.

5) Izvadite posudu iz rerne, krompir rasporedite na tanjire za posluživanje i ukrasite naseckanim svežim peršunovim lišćem.

foto:grazia,it