GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Cimet je predivan dodatak u brojnim jelima koji pruža egzotični miris i ukus. Dodatak u keksićima, čaju ili čaši mleka može vam popraviti dan, ali i poboljšati zdravlje i uticati na vaš imunitet.

Činjenica je da prirodni sastojci veoma pomažu, ali od male doze ili povremene primene ne mogu biti uočljive velika poboljšanja. U štapiću cimeta možete pronaći vitamin C i K, gvožđe i mangan, kao i dijetetska vlakna i kalcijum. Baš zbog dragocenog sastava ovaj štapić može imati čarobna dejstva na vaš organizam.

Kombinacija cimeta i meda jača imunitet i koristi se kao prirodni lek jer štiti organizam od virusa i bakterija. Istraživanja pokazuju da se redovnom upotrebom cimeta može smanjiti nivo šečera i lošeg holesterola u krvi. Interesantno je da se njime reguliše glad, upravo zbog toga što pruža osećaj sitosti i utiče na nivo šećera u organizmu. Cimet kao izvor dijetetskih vlakana ima primenu u regulisanju stomačnih tegoba. U slučaju sindroma iritabilnih creva ili zatvora, najbolje je staviti malo cimeta u čaj.

Ovaj „čarobni štapić“ je veliki prijatelj žena jer omogućava da lakše prebrode PMS i jake menstrualne bolove.

Cimetom posipamo poslastice, sutlijaš ili ga dodajemo napicima, a verujemo da ćete u njegovim čarima uživati još više kada u obzir uzmete sve benefite po naš organizam.

Foto: unsplash.com

Tags:
Povezane teme

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

GASTRO

Savršena pratnja jutarnje kafe: mafini od cimeta

Recept za omiljeni desert koji će vas razveseliti ujutru i biće odličan dodatak doručku i kafi.

GASTRO

Finski čokoladni moka kolač za Dan prijatelja

Tradicionalni finski desert za proslavu Dana prijatelja, a ne Dana zaljubljenih.

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!