Dok razvijene zemlje zapada beleže bizarnu poteru za toalet papirom, u domaćim prodavnicama zavladala je prava jagma za brašnom, a ujedno i za kvascem, tako da su oni sporiji kupci, koji su odlučili da se vrate domaćem hlebu tokom samoizolacije, ostali praznih ruku. Dok se industrijski kvasac ne vrati na police, predlažemo vam zamenu, i to od jabuka. Lako ju je napraviti, ali je potrebno nekoliko dana da postane aktivan. Jednom kada dobijete kvasac, samo ga održavate brašnom i vodom, i koristite kao i običan. Potrebni su vam samo jedna jabuka, 750 g oštrog brašna i 520 ml vode. Priprema se tako što izmešate pola kilograma brašna sa 350 ml vode pa dodate naribanu jabuku. Dobro promešajte i stavite u veću teglu, i to tako da ostane nešto slobodnog prostora. Zatvorite je i ostavite tako tri dana – smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Zatim izvadite smesu i pola bacite, ili napravite, na primer, palačinke, jer je to višak. U drugu polovinu smese zamesite 250 g brašna i 170 ml vode. Ponovo ovako pripremljenu smesu stavite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi, gledajući kada će se ponovo pojaviti mehurići – tada je domaći kvasac spreman za upotrebu. Za dobar hleb vam je potrebno 250 g kvasca od jabuka. Ostatak održavajte aktivnim dodavanjem brašna i vode kako bi smesta ostala žitka.
Povezane teme
5 kreativnih ideja za prolećni dejt
Tople noći nude beskonačno romantičnih i zabavnih ideja za izaske. Mi smo vam pripremili 5 kreativnih ideja za prolećni dejt.
Sve nutritivne pogodnosti ovsene kaše, i kako da ih nadogradite
Započnite jutro na zdrav način i osetite sve pogodnosti tokom celog dana
Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta
Zapratite Nonna Finu na instagramu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.
Laki recepti za slatkiše koje možete isprobati za Dan zaljubljenih
Sami ili u paru, zabavite se pripremom ovih slatkiša!
Small & sharing plates: Najnoviji urbani gastro koncept
U srcu Beograda i gastronomske scene zrači novo svetlo, i to u restoranu Pavilion!
Rolnice sa cimetom
Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu. Svežinu će sačuvati i nekoliko dana, ukoliko ga odložite u hermetički zatvorenu posudu.
Recepti za najukusnije praznične koktele
Novu godinu proslavljate kod kuće? Spremite svoju novogodišnju toaletu, makeup, ukusne praznične koktele i zabava može da počne
Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja
Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom