ZA TESTO KOJE RASTE KAO LUDO: Domaći kvasac od jabuka

Dok razvijene zemlje zapada beleže bizarnu poteru za toalet papirom, u domaćim prodavnicama zavladala je prava jagma za brašnom, a ujedno i za kvascem, tako da su oni sporiji kupci, koji su odlučili da se vrate domaćem hlebu tokom samoizolacije, ostali praznih ruku. Dok se industrijski kvasac ne vrati na police, predlažemo vam zamenu, i to od jabuka. Lako ju je napraviti, ali je potrebno nekoliko dana da postane aktivan. Jednom kada dobijete kvasac, samo ga održavate brašnom i vodom, i koristite kao i običan. Potrebni su vam samo jedna jabuka, 750 g oštrog brašna i 520 ml vode. Priprema se tako što izmešate pola kilograma brašna sa 350 ml vode pa dodate naribanu jabuku. Dobro promešajte i stavite u veću teglu, i to tako da ostane nešto slobodnog prostora. Zatvorite je i ostavite tako tri dana – smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Zatim izvadite smesu i pola bacite, ili napravite, na primer, palačinke, jer je to višak. U drugu polovinu smese zamesite 250 g brašna i 170 ml vode. Ponovo ovako pripremljenu smesu stavite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi, gledajući kada će se ponovo pojaviti mehurići – tada je domaći kvasac spreman za upotrebu. Za dobar hleb vam je potrebno 250 g kvasca od jabuka. Ostatak održavajte aktivnim dodavanjem brašna i vode kako bi smesta ostala žitka.